• İstanbul 16 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Konya 19 °C
  • Sakarya 21 °C
  • Şanlıurfa 25 °C
  • Trabzon 18 °C
  • Gaziantep 25 °C
  • Bolu 19 °C
  • Bursa 21 °C

Balkanlar değil Rumeli; Plovdiv değil Filibe

Balkanlar değil Rumeli; Plovdiv değil Filibe
Balkan yarımadasında birçok ülke şehir şehir, kasaba kasaba Osmanlı izi taşıyor. Osmanlı’nın 'Rumeli' dediği bölgedeki Kırcaali, Kavala, Üsküp, İpek, İşkodra, Elbasan, Berat olmak üzere birçok şehir hala Türkçe isim taşıyor.

sehir-isimleri-bulgaristan-1Balkan yarımadasında birçok ülke şehir şehir, kasaba kasaba Osmanlı izi taşıyor. Osmanlı’nın 'Rumeli' dediği bölgedeki Kırcaali, Kavala, Üsküp, İpek, İşkodra, Elbasan, Berat olmak üzere birçok şehir hala Türkçe isim taşıyor. Hamza Türkyılmaz yazdı.  

Rumeli”, daha sonra “Bizans” adını alan Doğu Roma İmparatorluğu sınırları içinde kalan topraklara Türklerin taktığı bir addır. Selçuklu fethinden önce Bizans İmparatorluğu içinde olduğu için Anadolu toprakları için “Diyar-ı Rum” (Rum diyarı) olarak kullanılan bu terim, daha sonra yine Bizans sınırları içinde kalan Balkanların güney bölgesi için kullanılmıştır. Giderek de Osmanlı İmparatorluğu'nun Avrupa'ya ayak bastıktan sonra, burada fethettikleri yerlerin genel adı oldu.

3 kıtada at koşturan Osmanlı İmparatorluğu için Rumeli yani Balkanlar, en az Anadolu kadar önemliydi. Osmanlı padişahları, “İla'yı Kelimetullah”, yani “Allah'ın kelamını yayma”yı ilkesini benimsediklerinden yüzleri hep Rumeli'ye dönük oldu, devleti tehdit edecek bir konuma gelmeden Anadolu'daki beylikler ve diğer İslam devletlerinin fethini tercih etmediler.

Filibe Kütahya’dan önce fethedildi

Bu nedenle, Osmanlı hemen yanı başındaki Germiyanoğulları Beyliği’ni ortadan kaldırıp Kütahya'yı kendisine bağladığında, Bulgaristan'ın Filibe şehri 10 yıldan beri imparatorluğa bağlıydı. Sofya ve Selanik bu nedenle Menteşe, Aydın, Saruhan, Germiyan beylikleri ve bunların hüküm sürdükleri Anadolu şehirlerinden daha önce Osmanlı İmparatorluğu’na ilhak edilmişti. Bugün Filibe’deki bazı Osmanlı eserleri, başta İstanbul olmak üzere Anadolu’nun birçok kentindeki Osmanlı eserlerinden eskidir.

Doç. Dr. Haluk Dursun’a göre Osmanlı, Rumeli fetihlerinde 3 koldan ilerledi. Avrupa’ya yönelen fetih harekâtı, Gümülcine-İskeçe-Selanik-Manastır-Ohri-Gostivar-Kalkandelen-Priştine hattını takip eden sol kol, Edirne-Nis-Belgrad-Budin ve Bech (Viyana ) hattını takip eden orta kol ve Varna-Rusçuk-Şumnu-Dobruca-Eflak-Boğdan (Memleketeyn)-Ozi ve Dinyeper’e kadar uzanan sağ kol olmak üzere 3 koldan Avrupa’yı yöneldi ve Viyana hattına kadar ilerledi.

Yazının devamı : http://www.dunyabizim.com/Manset/16135/balkanlar-degil-rumeli-plovdiv-degil-filibe.html

Bu haber toplam 1129 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • İkinci Kez Yolu Açık Olsun Yavuz Bülent Bakiler’in02 Ekim 2025 Perşembe 11:06
  • Yavuz Bülent Bakiler, son yolculuğuna uğurlandı30 Eylül 2025 Salı 08:37
  • Güz Sonatı29 Eylül 2025 Pazartesi 13:14
  • Fatma Gülşen Koçak Hz Hatice’yi Anlattı23 Eylül 2025 Salı 11:20
  • Bursa: Şiir Şehir17 Eylül 2025 Çarşamba 12:09
  • Selim Cerrah Cihannüma Genel Başkanı oldu16 Eylül 2025 Salı 13:43
  • Genç Birikim dergisinin Eylül 2025 (279'uncu) sayısı çıktı.15 Eylül 2025 Pazartesi 11:47
  • Kaybettiğimiz Meçhul; Kendimiz11 Eylül 2025 Perşembe 14:21
  • Yaşayan Dil-Yaşatan Dil11 Eylül 2025 Perşembe 12:08
  • Modern Dünya İnsanın Hikayesi: Yokuşa Akan Sular10 Eylül 2025 Çarşamba 13:39
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim