• İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Bebeklere en çok hangi ninni okunurmuş?

Bebeklere en çok hangi ninni okunurmuş?
Songül Çek'in yazdığı 'Ninnilerde Kadın Anlatıcının Sesi' isimli kitap ninni ve kadın kavramları üzerinden bize farklı bir bakış açısı kazandırıyor. Hatice Kübra Karadeniz yazdı..

Ninnilerde Kadın Anlatıcının Sesi isimli kitap ninni ve kadın kavramları üzerinden bize farklı bir bakış açısı kazandırıyor. Bir akademik çalışmanın ürünü olan kitabı toplumsal farklılaşmayla birlikte kadınlar ve ninniler üzerinde duruyor. Sinop Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümü öğretim görevlisi olan Songül Çek tarafından yazılan kitap, 2014 yılında Harf Yayıncılık'tan çıktı. Ninni ve kadın kavramının bağlantısını, bebeklerin ninni duyarlılığını geleneksel ve modern kavramının toplumsal yapısı üzerinden bizlere aktarıyor.

İki bölümden ve birçok alt başlıktan oluşan Ninnilerde Kadın Anlatıcının Sesi kitabı öncelikli olarak ninni kavramının şiirlerin hangi alt başlığına girdiğini açıklıyor. Türk edebiyatında önemli yeri olan ninninin ağıt ile aralarındaki benzer ve farklı yanlarını ortaya koyuyor. Türler içerisinde söyleyiş farklılıklarını dile getirirken, kadınların ve erkeklerin söyleme durumlarına da kitabında ayrıca yer veriyor yazar.

Hangi konularda ninniler söyleniyor?

Kitap aslında bir saha çalışmasıdır. Muğla-Marmaris çevresinde yaşayan, genelde kadınların oluşturduğu elli beş kişilik bir grupla görüşülmüş. Kadınların kültürel ve toplumsal kodlarından yararlanarak bu konuda çalışma yapan birçok sosyolog, filozof ve dahi birçok yazarın alıntılarından da yararlanarak kadınların ve ninnilerin ortak bağlantılarını bulmaya çalışmış Songül Çek. Meselenin bir diğer odak noktası ise kadınların sesleri ve ninnileri söylerken oluşturduğu ezgisel tonlamalarıdır. Her kadının söylediği ninniyi sadece bir tını, bir ton olarak değil, bebeğiyle kurduğu bir iletişim aracı olarak görmek gerekir. Onun sağlıklı ve huzurlu uyuması büyümesini de etkileyecektir ve bu ilk adım, kadının bebeğiyle düşlediği her şeye ulaşmasına da vesile olacaktır.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/kitap/bebeklere-en-cok-hangi-ninni-okunurmus-h19125.html

Bu haber toplam 437 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim