• İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Bilim bir puttur

Bilim bir puttur
Günümüzde bilim, ümmetin başındaki en büyük belâ. Bu hakikati kabullenmekte dahi taraftar bulmanız zor.

Bilimin putlaştırılmasında ne yazık ki bazı ulemanın da parmağı var; esef ederek kabullenmek mecburiyetindeyiz. Ama bütün müslümanların nezdinde bilimin bu kadar kudretli bir put hâline getirilmesinde ulemadan çok daha fazla günah sahibi olan kimseler intelijansiya mensupları. Modernitenin doğurduğu ve onu en fazla besleyen bu sınıf, beklenileceği gibi hakiki manâsıyla modernitenin de taşıyıcısı. Fakat kaderin cilvesine bakın ki dedelerinin inşa veya iman ettiği bu putu yerle yeksan edebilecek biricik seçkin zümre de yine aynı.

Sıradan zihinlerle öyle olmayanları birbirinden ayırmak için elimizde zannettiğimizden çok daha fazla imkân bulunduğunu görmezden gelmeyi tercih ederiz.

Derinlerimizde sakladığımız beklenti ile dışa vurduğumuz tavırlarımız arasındaki tezadı örtmek için gösterdiğimiz maharetlerden biri de, içten içe istediğimizin zıddını, içinde bulunduğumuz çevrenin isteği doğrultusunda yerine getirme yanılgısı. Bu yanılgının yoldan çıkmışına misal moda iken, makul kabul edilenine misal genel-geçer görgü kuralları. Kabullenilmesi pek zoruna misal ise bilim. Beherinin de bir ortak paydası var: geçicilik.

İnsanlığın binlerce yılla ölçülen ama şimdilik en çok 15-20 bin yılına dair sarih bilgi edindiğimiz tarihinin pek az bir bölümünde okumanın bir itiyad hâline dönüştürüldüğünü dikkate almayız pek. Hâlbuki düşünsenize, insanlık bütün o onbinlerce yılını, kâhir ekseriyetini okutarak değil, ancak pek az bir kısmını okutarak sürdürdü ve bugünlere geldi.

Demek ki insanın tekâmülü için, modernitenin alttan alta dayattığı gibi herkesin okuması değil, belli bir seçkin zümrenin okuması, bilimle, felsefeyle ve sanatla iştigal etmesi, hakiki manâsıyla ömrünü tefekküre vakfetmesi yetmekte. Hatta şöyle ifade etsek, günümüz insanının kabullenmekte zorlanacağı bir hakikati daha anlaşılır bir ifadeye kavuştururuz: Zihni ifadelerimizin daha sarih, daha etkileyici, daha kuşatıcı, daha işlevsel ve daha az hatalı tebellürü için büyük kitlelerin bu sahalarla iştigal etmesi değil, etmemesi şart.

Devamı: https://www.gzt.com/gercek-hayat/bilim-bir-puttur-3548320

Bu haber toplam 425 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim