• İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

Bütün mazimi yaşatacak bir âti

Bütün mazimi yaşatacak bir âti
“Şaziye Berin’e Mektuplarıyla Ali Ekrem Bolayır” kitabı bir döneme mührünü vurmuş pek çok olayın da gizli tanığıdır. Ali Ekrem Bolayır’ın dertli hayatı muhakkak ki yazılarına, eserlerine ve tabii ki mektuplarına da yansımış. İdris Kartal yazdı.

Ali Ekrem Bolayır vatan şairi olarak tanıdığımız Namık Kemal’in oğludur. “Şaziye Berin’e Mektuplarıyla Ali Ekrem Bolayır” kitabı bir döneme mührünü vurmuş pek çok olayın da gizli tanığıdır. Ali Ekrem Bolayır’ın dertli hayatı muhakkak ki yazılarına, eserlerine ve tabii ki mektuplarına da yansımıştır. Bu kitapta yüz otuz beş adet mektup yer almaktadır. Mektupların tamamı Şaziye Berin’e yazılmıştır ve mektuplar kronolojik bir sıra takip etmektedir.

İletişimin kısıtlı olduğu, insanların birbirlerinden haftalar ve hatta aylar sonra haber alabildikleri bir dönem bizim için ne kadar uzak. Bu tarihten o tarihlere baktığımızda gördüğümüz temel şey, sabır ve sükûnettir. Herhalde eski zaman insanları daha bir sabırlı, daha bir sakindiler. Günümüz dünyası daha hızlı dönüyor galiba. Ali Ekrem Bolayır, Şaziye Berin’e yirmi seneye yayılan mektuplar yazmış. 1917 yılında başlayan mektup serüveni, 1937 yılında Ali Ekrem’in vefatına kadar sürüyor. Bolayır, son ana kadar mektup yazmaya devam etmiş ve hiç vazgeçmemiş. Ali Ekrem’in tüm kişiliğini, hayallerini ve özelliklerini mektupları vasıtasıyla öğreniyoruz. Olaylara bakışı, kişilinden sunduğu kesitler ve beklentileri hep bu mektuplarda saklı. Ancak aynı bilgileri Şaziye Berin’den alamıyoruz, çünkü onun verdiği cevapları içeren mektuplar ortada yok. Bu durumda Şaziye Berin’in ilk mektuplarda kendisine ilgisini belli eden hitaplarına, duygu dolu ve aşk manasına gelebilecek sözlere verdiği yahut vermediği karşılığı göremiyoruz.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/kitap/butun-mazimi-yasatacak-bir-ti-h38416.html

Bu haber toplam 396 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim