• İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

Cemal Kurnaz "İstiklâl Marşı" Kitabını Yazdı

Cemal Kurnaz "İstiklâl Marşı" Kitabını Yazdı
D. Mehmet Doğan'ın Yeni Kitabı: İstiklâl Marşı - Bin Yılın Destanı

D. Mehmet Doğan, kendini Mehmet Âkif faaliyetlerine adamış bir isim. Onun unutulmaması, unutturulmaması için seferber olmuş, İstiklâl Marşı'nın kabulü ve Âkif'in ölüm yıldönümlerinde Taceddin Dergâhı'ndaki anma törenlerini kesintisiz bir gelenek haline getirmiştir. Ölümünün 50. yılında devlet tarafından Âkif'in devlet tarafından kapsamlı şekilde anılmasında rolü olmuştur. Âkif ve İstiklâl Marşı'nı konu alan kitaplar, yazılar yayınlamıştır.

Yazar Yayınları'ndan çıkan yeni kitabı da Âkif'i ve İstiklâl Marşımızı konu alıyor.

istiklalkapak-(2).jpg

Doğan, Âkif'in, Necip Asım tarafından yayınlanan Orhun Âbideleri ile ilgili yayınlarından haberdar olduğunu tahmin ediyor. İstiklâl Marşı'ndaki:

"Korkma sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak

Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak"

mısralarıyla, Kül Tigin tarafından söylenen şu sözler arasında bir benzerlik ve devamlılık görüyor:

"Türk Oğuz beyleri, millet, işitin! Yukarıda gök çökmezse, aşağıda yer delinmezse, Türk milleti, ilini, töreni kim yıkabilir?"

Doğan, Kül Tigin'in ağzından yüzyıllar önce taşa kızınmış, fakat asırları aşarak zamanımıza gelmiş olan bu sözü, Âkif'in mısralarıyla birlikte okuyacak olursak, aynı muhtevaya sahip olduklarını, aynı tonda konuştuklarını anlamakta zorluk çekmeyeceğimizi söylüyor. Âkif'in, yüz yıllardır kültür kodlarımıza işlemiş, bin yıldır milletin zihninde yer etmiş maşeri bir şifreyi çözercesine konuştuğunu belirtiyor.

*

Âkif, bu milletin mukaddes emanetlerindendir. Kim onu koruyup kollamış, anlaşılması için çalışmışsa, millet olarak minnet ve şükran borçluyuz.

D. Mehmet Doğan'ın, süre gelen hizmetlerini böyle anlamlı bir eserle taçlandırması alkışlanacak bir davranıştır.

*

Kitapta yer alan fotoğrafların her biri belge değerinde. Gönül, bunların baskı kalitelerinin artırılarak, orijinal boylarında basılmalarını arzu eder. Yeni baskılarda dikkate alınması dileğimizdir.

Bu haber toplam 557 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim