• İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C

Cinuçen Tanrıkorur: "Dilini kaybeden her şeyini kaybeder."

Cinuçen Tanrıkorur: "Dilini kaybeden her şeyini kaybeder."

‘’Eğer Türk kültürü diye bir şey varsa bu muhteşem Türk dili sayesinde var olmuştur’’ diyen Cinuçen Tanrıkorur'un dil meselesi üzerine kaleme aldığı yazılar, Cemil Meriç’in söylemlerini hatırlatır bizlere. Bestekârlığının yanı sıra iyi bir müzikolog ve fikir adamı olan Tanrıkorur’a göre, dilini kaybeden her şeyini kaybeder.

Türk müziğinin güzide bestekârlarından Cinuçen Tanrıkorur on sekiz yıl önce bugün aramızdan ayrıldı. Türkiye için onu kaybetmek, güzel besteleriyle gönlümüzü okşayan bir müzisyeni kaybetmekten çok daha fazlasıydı. Onun besteleri, bu coğrafyada inşa ettiğimiz medeniyetin sese bürünmüş bir formuydu. Eserlerini dinlerken mimarimizden geleneksel sanatlarımıza, şiirimizden adâb-ı muaşeretimize, dinimizden kültürümüze kadar kısacası bizi biz yapan ne varsa hepsine dokunabilirdiniz müziğinin âhenginde. Bu yüzden kalbimiz onu “bir yaz kuşunu dinler gibi” dinledi huzur ve özlemle. Ve dinlemeye de devam ediyor. O, sadece bir bestekâr değil, bu toprakların derdiyle dertlenmiş bir müzikolog ve fikir adamıydı.

İsmail Kara Hoca, Cinuçen Tanrıkorur’un Müzik Kültürhttps://www.dunyabizim.com/kitap/cinucen-tanrikorur-dilini-kaybeden-her-seyini-kaybeder-h29542.html Dil kitabına yazdığı sunuş bölümünde, bunu şöyle açıklıyor. “Bana öyle geliyor ki, yakın tarih tecrübelerimizin önüne çıkardığı keskin ve derin inkıtalar, kültürel kopukluklar ve devasa boşluklar, Türkiye’de herhangi bir sanatı icra eden kişileri sanat eserlerinin dışında metinler kaleme almaya, ‘dert’lerini şerh etmeye daha fazla icbar etmiş gibidir.”

Devamı: 

Bu haber toplam 417 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim