• İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

D. Mehmet Doğan: Tarihi doğru yorumlamak için gerçek tarih kitapları okumak gerekir

D. Mehmet Doğan: Tarihi doğru yorumlamak için gerçek tarih kitapları okumak gerekir
Daha önce yazdığı 'Batılılaşma İhaneti'nin devamı niteliğinde olan Türkiye Cumhuriyeti Tarihine Giriş eserinin yazarı D. Mehmet Doğan İlim ve İrfan Akademisi’nin düzenlediği sohbet programına katılarak yakın tarihin bilinmeyen gerçeklerini anlattı.

İsmail Ayan’ın yönettiği,  “Yakın Tarihe Doğru Yaklaşım” konu başlıklı söyleşi; 15 Mayıs 2022 tarihinde zoom üzerinden canlı olarak da yayınlandı.

TYB kurucu ve şeref başkanı Doğan yaptığı konuşmada, “Bizim o gençlik yıllarımızın ideolojik ağırlıklı bir dönem olduğunu hepimiz hatırlıyoruz. Bunun bir takım mahsurları olduğu gibi faydaları da olmuştur. Bazı konular üzerinde düşünmeye başlayıp kendi fikrimizi müdafaa etmek için okumanın, araştırmanın bugünden daha yaygın olduğu bir zamandaydık. Böyle bir zamanda talebeliğimizi geçirirken hem de Hareket Dergisi'nin mensubu olarak bizden talep edilen yazıları hazırlayarak zamanı değerlendiriyorduk.”dedi.

1975 yılında Batılılaşma İhaneti kitabının çıktığını ve sonraki yıllarda bu seriden çeşitli kitaplarının yayınlandığını ifade eden D. Mehmet Doğan konuşmasında şunları söyledi:

“Türkiye Cumhuriyeti Tarihine Giriş isimli bir kitabımız var. Bu aslında aynı ismi taşıyan birçok kitap var biliyorsunuz. İnkılap tarihi, devrim tarihi, cumhuriyet tarihi, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi gibi bu kitapların sayısı belki yüzlerle ifade edilebilir. Çünkü üniversitelerimizde malumunuz olduğu üzere İnkılap Tarihi Enstitüleri var. Burada hocalar istihdam ediliyor ve yükseköğretimde de inkılap tarihi dersleri devam ediyor. Yani bir nevi yakın tarihtir bu. Dolayısıyla bu hocalarda ister istemez bu konuyla ilgili yazıp çiziyorlar. Fakat bu işin başlangıcı olan 1940 lı yıllardan itibaren inkılap tarihi derslerinde çok ciddi bir değişiklik olmamıştır. Yani, 1940 lı yıllarda Enver Ziya Karal’ın bu konuyla ilgili üniversitede okunmak üzere yazdığı bu kitap sonraki yıllarda çeşitli şekillerde zamanına göre bazen dilini değiştirerek bazen cümlelerinin farklılaştırarak devam etmiştir. Ama esası hiç değişmedi.”

Konuşmasında, yakın tarihi anlatan bu kitapların muhtevasıyla ilgili, yanlışların düzeltilmesi  amacıyla itirazını her zaman ve zeminde yaptığını altını çizen D. Mehmet Doğan, “Ama bir de meseleye bütün bakabilmek için dönemin kişilerini ve olayları bütünüyle göz önünde bulundurularak “Türkiye Cumhuriyeti Tarihine Giriş” diye bir kitap yazdık. Bu 1923- 1938 yılları  arasında yani tek parti döneminin ilk bölüm  müdür.  Bir de giriş mahiyetinde bir bölümü var. Bu bölümde de Cumhuriyet öncesi ele alıyor. Birazda genişçe bir kronoloji bölümü var.” diye konuştu.

Bu haber toplam 880 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim