• İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

Dergiler edebiyatın kaleleridir

Ahmet Doğan İLBEY

Âmâ üstad Cemil Meriç “Dergi, hür tefekkürün kalesi” diyordu. Biz de şâhidiz ki, 1970’li yıllarda dergiler bizim neslin bir sevdası, fikir ve edebiyatın kaleleri ve taşıyıcılarıydı.

Kitapla birlikte dergi okumayanın, en az bir dergi takip etmeyenin fikir ve edebiyat adamlığı zayıf addedilirdi. Bir dergi çıkarmak ve etrafında toplanmak imtiyaz ve övünç kaynağıydı. Fikir ve edebiyatın cazibesini dergiler oluşturur, yazarlarını ve takipçilerini bir arada tutardı. Matbu dergiler şirin bir dost gibi sevilirdi… Bu duygularımız hâlâ yaşıyor… Dijital teknolojinin amansız hâkimiyetinin yaşandığı bu zamanda insan yüzü gibi, bir halı, bir çiçek motifi kapakları olan dergileri gördüğümüzde içimize bir yakınlık peyda olur.

BERDÜCESİ Kültür, Edebiyat ve Sanat Dergisi’ni okumaya başladığımda yaşadım bu duyguları. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin üç ayda bir yayınladığı ve Duran Doğan’ın Genel Yayın Müdürü olduğu BERDÜCESİ’nin Bahar /2. sayısı (berducesidergisi@gmail.com) çıktı.

KSÜ’de edebiyat hocası olan Doç. Dr. Selim Somuncu’nun teşvikleriyle bir araya gelen ve Yayın Kurulu oluşturan Dr. Öğrt. Gör. Esra Kirik, Canan Olpak Koç, Ayşe Farsakoğlu, Fadime Tikbaş Apak, Melek Demirdöğen, Sibel Kök, Tuğçe Gök ve Bilge Doğan’ın gayretleriyle çıkan bu narin derginin Bahar / 2.sayısı okuyucuyla buluştu ve bize de ulaştı. Derginin gayesi ve kimliği derginin editörü Bilge Doğan’ın Kış /1.sayısında “Editör’den” yazısında şöyle anlatılıyor:

“Bizler; edebiyat, sanat ve kültürün zarafetle harmanlandığı topraklarda yaşayan bireyler olarak herkesi kucaklayan bir ‘edebiyat dergisi’ oluşturmak için yola çıktık. Dünyaya baktığımız pencereden kardeşlerimizi selâmlayıp sesimizi onlara duyurmak ve hep birlikte gür bir seda oluşturmak gayesiyle bir araya geldik. Amacımız, bir yandan toplumda kadının yeri ve değeri konusunda farkındalık oluşturmak, diğer yandan edebiyat-kültür-sanat üst başlığında kadın yazar ve şairlerimizin eserlerini yayımlamak. Maksadımız salt ‘kadın edebiyatı’ yapan bir dergi değil. Batılı toplumlardaki gibi kadın ve erkek cinsiyet ayrımcılığı ve her bakımdan kadının ayrışması şeklinde bir anlayışa sahip olmadığımızı belirtelim. Kahramanmaraş’ta vücut bulacak bu dergi yerelin renklerini taşımakla birlikte Türkiye ve dünyanın her yerinden kadınların nefesinin sindiği bir dergi olma çabasında. Bu minvalde başta kendi toplumumuz olmak üzere dünya kadınlarının sorunları, sanat ve edebiyattaki konumları, insanlığa katkıları gibi konuları yerelden ulusala, ulusaldan evrensele kadın yazar ve şairlerimizin eserleriyle ele almaya çalışacağız. Hiç şüphesiz yazmanın asil bir eylem olduğunu hatırlayarak. Yazmak, dilin büyük hâfızası içinde bir koza örmektir. Kozanın içinde bir kelebek umudu; insanın zihnine bir yurt kurma umudu. Her deneme, her öykü, her makale, özellikle her şiir budur. Acı ve kahır içinde, umut ve aşk içinde, suç ve af içinde, karanlık ve aydınlık içinde emin bir yol bulma çabasıdır, diyor şair. Bu ifadelerde yer alan sorumluluğu bir nebze devralmak istedik. Yazmak, kendi insanımızın ve bütün insanlığın kalbine girmek ve dokunmaktır. Yazılan her hikâyede, şiirde ve denemede birey ve toplum kendi hayat hikâyesinden bir kare bulacaktır. Yazmak, kendi medeniyeti içinde hayatın anlam bilgisini, insanın var oluşunu, sorumluluklarını kayda geçip, ötekiyle paylaşmaktır. Yazının en büyük görevi; düşünceyi kalıcı kılması, taşıması ve yaymasıdır. Medeniyetin sembolü olan yazı ve yazmak duygu, düşünce ve bilginin bugün ve yarına taşınmasıdır. Bir başka ifadeyle Berdücesi; binlerce yıllık kendi öz değerlerimizi kapsayan insan anlayışımızı ve hikâyelerini, inançlarımızı, efsanelerimizi, anılarımızı, kırık hayatlarımızı, sevinçlerimizi ve hızla değişen sosyal sorunların insan üzerindeki etkilerini hem edebiyatın diliyle hem de kadın bakış açısıyla gündeme getirecektir. Mutfağımıza dâhil olmak isteyen tüm kardeşlerimizi sesimize ses katmaları ve bizi renklendirmeleri adına derdimize ve dergimize omuz vermeye dâvet ediyoruz.”

BERDÜCESİ’NİN Bahar / 2. sayısının mündericatı şöyle:

Ayşe Nur Kaymak Kıymık / Şiir

Handan Acar Yıldız - Farklı Günde Doğan İkizler / Öykü

Filiz Eneç - Ayarsız Saatler / Şiir

Şule Köklü - Şubat Gücük Bir Aydır / Öykü

Naime Erkovan - Bir Hastanenin Ölümü / Öykü

Elif Sönmezışık - “Marılyn’ler” Mahremiyet ve İffetle Geçimsiz Çağda Güzelliğin Pop Art Yanılsaması / İnceleme

Selvigül Kandoğmuş Şahin / Söyleşi

Feyza Nur Emiroğlu - Ba’sü Ba’de’l-Mevt / Öykü

Leyla Polat - Tükürük Yarışı / Öykü

Yasemin Kapusuz - Hızır’ı Bekleyiş Şiir

Bilge Doğan - Edebiyat ve Sosyal Medya / Soruşturma

Hümeyra Yabar - Mektuptan Tuğlalarla Bir İnsan İnşası /İnceleme

Sedef Açıkgöz – Adanmışlık / Çeviri Şiir

Süheyla Karaca Hanönü - Kaşık Hakkı /Öykü

Melek Demirdöğen - İnsanı Kuran Kavramlar: Çocukluk, Şiir ve Oyun / İnceleme

Fatma Kurt - Hayalperest Benekli Ayda / Öykü

Hatice Şimşek - Kutsal Metinler ve Tanrı İnancının Sinemaya Etkisi / İnceleme

Yasemin Zengin – Magma / Şiir

Funda Kızıler Emer - Kadın Hareketlerine / Feminizme Özet Bakış / İnceleme

Naime Erkovan - Acelesi Olana Sanatın Kapıları Kapalıdır /Söyleşi

Hümeyra Yargıcı - İki Bin On Dokuz / Şiir

Selma Kavurmacıoğlu - Kristal Kentler / Kitap Tanıtımı

Özlem Metin - Melisa Bebek / Öykü

Emel Karagedik - Şeker Çuvalı / Öykü

Tuğçe Gök - Çağını Aşan Kadınlar Aarasında “Sanatta Öncü İsimler” / İnceleme

Ayşe Seyyithanoğlu - Samanyolunda Ziyafet: Oruçla Diriliş / Kitap Tanıtımı

Yaren Nur Özen- Cezası Yok / Şiir

Ayşe Hicret Aydoğan - Bir Gün, Bir Çocuk, Bir Kuş / Anı

Sinem Bozhöyük - Rousseau ile Saklambaç / Deneme

İdil Övgün – Bitemeyen / Kitap Tanıtımı

Hâsıl-ı kelâm; bu ülkenin edebiyat, sanat ve kültürü dergilerin sırtında taşınır. Düşünün ki, sadece bir şehirde, yâni Şehr-i Maraş’ta dergiler faal bir şekilde edebiyatın, sanatın ve kültürün taşıyıcılığını sektirmeden sürdürüyor.

Sahipliğini ve Yayın Müdürlüğünü şair ve hikâyeci Hasan Ejderha’nın yaptığı ve genç kalemlerle kıdemli kalemleri aynı sayfalarda buluşturan “Kültür, Sanat, Edebiyat ve Fikir dergisi YOLDAKİ KALEMLER” teşvik edici misyonuyla (yoldakikalemler@hotmail.com) on yıldır varlığını devam ettiriyor.

Yazar Haki Demir’in idaresinde çıkan AHLÂK VE İSTİKAMET / AYLIK FİKİR VE SİYASET DERGİSİ”  Nisan 2022 / 11. sayısıyla fikir dergiciliğini kaliteli bir şekilde yaşatıyor.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin imtiyazında ve yazar Ömer Yalçınova’nın editörlüğünde yayınlanan Şehr-i Maraş’ın en faal dergisi “İki Aylık Kültür-Sanat ve Şehir dergisi EVVELÂHİR” Ocak-Şubat 2022/ 8. sayısıyla yola devam ediyor.                                                                            

Yazar Duran Boz’un Yayın Müdürlüğünde, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin yayınladığı “İki Aylık Sanat, Edebiyat ve Düşünce dergisi YİTİKSÖZ” Şubat-Mart 2022/ 9 sayısına ulaştı.

Dr. Oğuz Paköz’ün sahipliğinde, Nihat Yücel ve Serdar Yakar’ın editörlüğünde yirmi yıldır yoluna devam eden Kültür Sanat dergisi ALKIŞ Mart-Nisan 2022 / 122. sayısıyla rekor kırdı.

Kütüphâne Müdürlüğü de yapmış olan emekli öğretmen M. Nedim Tepebaşı’nın sahipliğinde yayınlanan İki Aylık Kültür Sanat Edebiyat dergisi USARE 27. sayısıyla 2015 yılından bu yana edebiyat ve sanat hizmetini devam ettiriyor.

Yayın Müdürlüğünü Tayyib Atmaca’nın yaptığı HECE TAŞLARI Aylık Şiir Dergisi Nisan 2022 / 86. sayısıyla istikrarlı varlığını sürdürüyor.(ilbeyali@hotmail.com)      

Bu yazı toplam 157 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim