• İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C

Divan edebiyatına âşık bir akademisyendi Çavuşoğlu

Divan edebiyatına âşık bir akademisyendi Çavuşoğlu
Divan Edebiyatı alanındaki çalışmaları ile tanınan ve aramızdan genç yaşta ayrılan Prof. Dr. Mehmet Çavuşoğlu’nun 29. ölüm yıldönümü münasebetiyle Mustafa Uçurum yazdı.

İnsanlar ortaya koydukları eserler ile yaptıkları işlerine olan tutkularını somutlaştırmış olurlar. Çalışmalarındaki titizlik, gözettikleri hassas denge, onları işlerine tutkun olarak tanımamıza sebep olur. Böyle insanlar çevremizde ender bulunur. Çünkü iş, aş, kariyer davası derken ne yazık ki birçok insan, birçok önemli yetenek istemediği mesleği yapmak zorunda kalır ve sonunda monoton iş hayatında günübirlik işleri yaparak ömrünü harcar geçer.

Prof. Dr. Mehmet Çavuşoğlu’nun Eski Türk Edebiyatı alanındaki çalışmalarını yıllar var ki bilirim, takip ederim. Onun hayatında dikkatimi çeken en dikkate değer nokta, tercihlerinde verdiği karardı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazanıp bir süre o bölüme devam eden Çavuşoğlu, sonra içindeki edebiyat sevgisine kulak veriyor ve Edebiyat Fakültesi’ne geçiyor. Bir tarafta hukuk fakültesi varken o sevdiği işi yapmak istediği için edebiyata devam ediyor. Mehmet Çavuşoğlu’nun kısa sayılabilecek ömrüne sığdırdığı çalışmalarında görüyoruz ki o, edebiyata ve özellikle divan edebiyatına tutkuyla bağlı bir akademisyendi. Aldığı kararda da ne kadar isabetli olduğunu eserleriyle herkese göstermiş oldu. 

Hayatı, Divan Edebiyatı Olmuştu

Edebiyat fakültelerinde Divan Edebiyatı üzerine birkaç kelam edilecek olsa mutlaka anılması gereken isimler vardır. Yaptıkları çalışmalarla, ortaya koydukları eserlerle bir adım önce olan bu isimler severek yaptıkları işlerini ilgisi olan herkese ulaştırmak için büyük bir çabanın içine girmişlerdir.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/portre/divan-edebiyatina-sik-bir-akademisyendi-cavusoglu-h24465.html

Bu haber toplam 448 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim