• İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C

“Dünden Bugüne İran” kitabı çıktı

“Dünden Bugüne İran” kitabı çıktı
İran konusunda önemli araştırmaları, makaleleri ve söyleşileri bulunan araştırmacı yazar Süleyman Arslantaş’ın “Dünden Bugüne İran” kitabı Fecr yayınları arasından çıktı.

20. yüzyılın Orta Doğu'daki en önemli gelişmelerinden biri olan ve Ayetullah Humeyni liderliğinde gerçekleşen İran İslam Devrimi'nin tüm aşamalarının anlatıldığı eser büyük bir araştırma ve emeğin sonucunda ortaya çıktığı anlaşılıyor.

Arslantaş kitabında; İran'da Şah yönetimi dönemini, devrim öncesi ve sonrası olayları,  devrimin komşu ülkeler ve bölgeye etkisini oldukça geniş bir bakış açısı ile değerlendirmiş.

Doğrusu, İran konusunda araştırma yapan ya da yapacak olanların yanı sıra bu konuda akademik bilgilere ihtiyacı olanlara da kaynaklık edecek eser on altı bölümden oluşuyor.

“Dünden Bugüne İran” kitabının arka kapağındaki tanıtım metninde ise şu ifadeler yer almakta:

“Bu kitap; İran İslam Devrimi’ne giden yol, devrimi hazırlayan şartlar, devrimi gerçekleştiren insanlar, bu insanların dinî, mezhebî ve hayata dair yaklaşımları ile devrimin yapılışından bugüne geçirdiği evreleri ve artçı sarsıntıları üzerine yazılmış gezi ve inceleme yazıları, röportaj ve makalelerden oluşmaktadır.

Günümüzde İran’da her şey tartışılıyor. Hatta devrim bile. Özellikle gençler giyim kuşamları ve söylemleriyle rahatsızlıklarını, tepkilerini ortaya koymaya çalışıyorlar. Çarşı pazar ya da esnaf kesimi de mevcut yönetimi, devrimi, kâh seviyor, kâh yeriyor. Şehircilik sorgulanıyor. İran’ın neredeyse tüm katmanlarında her konu tartışılıyor. Özellikle genç kuşakta devrim tartışılmaz bir tabu değil. Ama bu durum beraberinde Şah’lık rejimine özlemi de getirmiyor.

Humeyni; “Devrim meyvelerini 30 yıl sonra verecek.” demişti. Evet, ortada bir meyve var ama bu meyvenin devrime aidiyeti tartışılır. 12 milyon nüfuslu Tahran, İranlılar tarafından mercek altına alınıyor. Trafik, yolsuzluk, hava kirliliği, uyuşturucu, rüşvet, fuhuş; evet tüm bunlar dünyada olduğu gibi İran için de bir tehdit oluşturuyor. Çünkü ne kadar çaba da sarf etseniz kapalı bir toplum oluşturamazsınız ve oluşturamıyorsunuz. Özellikle günümüz yönetimleri tüm dünyayı dikkate alarak toplumlarına yeni, insan tabiatına uygun projeler takdim etmelidirler.”

Dünden Bugüne İran / Süleyman Arslantaş / Fecr Yayınevi / Baskı Yılı: Nisan 2021 / Sayfa Sayısı: 312

Mahmut Erdemir

 

Bu haber toplam 250 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim