• İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Dünya edebiyatının devlerine eleştiriler yazan isim: Marcel Proust

Dünya edebiyatının devlerine eleştiriler yazan isim: Marcel Proust
Dünya edebiyatının önemli kalemlerinden biri olan Marcel Proust, 10 Temmuz 1871 yılında Auteuil’de doğdu. Bütün yaşamını etkileyecek astım krizlerinin ilkini 1881’de geçirdi.

1890 yılında hukuk fakültesine ve siyasal bilgiler okuluna kaydoldu. Edebiyata olan ilgisiyle dikkat çeken Proust, arkadaşlarıyla beraber “Le Banquet” dergisini çıkarmaya başladı. Dergide eleştiri yazıları yazdı. Ona göre edebiyat dünyasının yarısı çok parlaktı, okunmalıydı; diğer yarısı da okunamayacak kadar ağırdı.

Proust’un babası Achille Adrien Pro­ust, Avrupa ve Asya’da koleranın neden­lerini ve yayılmasını araştırmakla görevli bir patolog ve epidemioloji uzmanıydı. Tıp ve hijyen konulu birçok makale yazmıştır. 1893 yılında “Swann’ın Bir Aşkı”nın tasla­ğını oluşturabilecek olan ilk deneme yazı­sını yazdı. Felsefe alanında ilgi duyan ya­zar, 1895 yılında felsefe diplomasını aldı.

Proust, 1908 yılından sonra tamamen inzivaya çekilerek hiç ara vermeksizin yedi bölüme ayırdığı başyapıtı “Kayıp Za­manın İzinde” romanı üzerinde çalışmaya başladı. “Kayıp Zamanın İzinde” aristokrasinin çöküşü ve orta sınıfın yükselişine denk gelen Üçüncü Cumhuriyetçiler yönetimi altında gerçek­leşen büyük toplumsal değişimleri konu alır. Bu roman 1927 yılına kadar 15 cilt ve yedi bölüme ayrılmış olarak çıktı. 1913’te ilk bölümü olan “Swann’ların Tarafı” çık­tıktan sonra onu izleyen diğer bölümler “Çiçek Açmış Genç Kızların Gölgesinde”, “Guermantes Tarafı”, “Mahpus Kadın”, “Sodom ve Gomorra”, “Albertine Kayıp” ve “Yakalanan Zaman”ı yayımlandı.

Aile ve çevresindeki değişimler

Marcel Proust’un 1900-1905 döne­minde aile çevresi ve genel olarak hayatı, büyük değişimler geçirdi. Şubat 1903 yılı­nın Kasım ayında babasını, Eylül 1905’de annesini kaybetti. Daha sonraki yıllarda ciddi sağlık sorunları yaşadı. Proust, vefat etmeden önceki son üç yılını yatak oda­sında geçirdi. 1922 yılında zatürreye yaka­lanıp hayatını kaybetti.

Marcel Proust ile yapılan bir anket­ten:

Kendimde gördüğüm en temel ku­sur:

İstemeyi bilmemek, becerememek.

Ne olmak isterdim?

Kendim olmak isterdim; sevdiğim ki­şilerin beni görmek istedikleri gibi biri ol­mak isterdim.

En sevdiğim renk:

Güzellik renklerde değil, renklerin ahengindedir.

En sevdiğim besteciler:

Beethoven, Wagner, Rembrandt.

En sevdiğim kuş:

Kırlangıç

En fazla hoşgörüyle karşılayacağım hatalar:

Anlayabileceğim hatalar.

Benimsediğim özlü söz:

Devamı: https://www.dunyabizim.com/mercek-alti/dunya-edebiyatinin-devlerine-elestiriler-yazan-isim-marcel-proust-h33868.html

Bu haber toplam 668 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim