• İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C

Düşünce geleneğimize sahip çıkacak mıyız?

Düşünce geleneğimize sahip çıkacak mıyız?
Yetkin İlker Jandar, tasavvufa dair tüm yazma eserleri kapsayan ayrıntılı ve kapsamlı bir çalışmaya ihtiyaç olduğunu belirtip, hem ilgilenen okuyucuların ulaşabilmesi için, hem de belki bazı yayınevlerinin gündemine gelmesine vesile olması açısından yazma tasavvufî eserlerin bazılarını paylaşıyor.

Ülkemizde inkılaplar döneminde yaşanan büyük kitap katliamına rağmen ciddi bir yazma eser mirası günümüze ulaşabilmiştir. Son dönemde bu yazma eserleri konu alan literatür çalışmaları, İRCİCA’nın ciddi yatırım ve gayreti neticesinde araştırmacılara ve okuyuculara ulaştı.

İRCİCA’nın yayına hazırladığı ve bastığı “Açıklamalı Türk Kimya Eserleri Bibliyografyası”, “Osmanlı Astronomi Literatürü Tarihi”, “Osmanlı Matematik Literatürü Tarihi”, “Osmanlı Coğrafya Literatürü Tarihi” “Osmanlı Musiki Literatürü Tarihi”, “Osmanlı Tabii ve Tatbiki Bilimler Literatürü Tarihi”, “Osmanlı Tıbbi Bilimler Literatürü Tarihi” ve “Osmanlı Astroloji Literatürü Tarihi” gibi eserler, bu alanda büyük bir eksikliği ortadan kaldırmış oldu. Ancak başlatılan bu çalışmanın dinî ilimler literatürünü de kapsayacak şekilde devam ettirilmesi, fıkıh, hadis, tefsir, kelam, felsefe ve tasavvuf alanlarında kaleme alınmış sayısız yazma eserin taranması suretiyle bu ilimlere dair kapsamlı literatür çalışmalarının yapılması gerekmektedir.

Mustafa Aşkar’ın İz Yayıncılık tarafından gözden geçirilmiş ve genişletilmiş yeni baskısı yayınlanan Tasavvuf Tarihi Literatürü adlı eseri, bu alanda atılan önemli bir adımdır. Ancak tasavvufa dair tüm yazma eserleri kapsayan daha ayrıntılı ve kapsamlı bir çalışmaya hâlâ ihtiyaç bulunmaktadır.

Bu aşamada her araştırmacının kendi tuttuğu notlar ve taramalar önem kazanmaktadır. Biz de hem ilgilenen okuyucuların ulaşabilmesi için, hem de belki bazı yayınevlerinin gündemine gelmesine vesile olması açısından kendi listemizdeki yazma tasavvufî eserlerin bazılarını okuyucu ile paylaşmak istedik. Umalım ki ilgilenenler için faydalı olsun.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/hikmet/dusunce-gelenegimize-sahip-cikacak-miyiz-h13128.html

Bu haber toplam 303 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim