• İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

“Düşünen Şehir” Dergisinin 14. sayısı çıktı

“Düşünen Şehir” Dergisinin 14. sayısı çıktı

İlk sayısından itibaren şehrin kültür hayatına önemli katkılar sunan Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin çıkardığı, Türkiye Yazarlar Birliği kurucu ve şeref Başkanı D. Mehmet Doğan’ın “Registan’dan Nakş-ı Cihan’a” başlıklı yazısı ile katkı yaptığı  “Düşünen Şehir” Dergisinin 14. sayısı okuyucularla buluştu.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi adına Kayseri Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hüseyin Beyhan’ın İmtiyaz sahibi, Genel Yayın Yönetmeni ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürlüğünün ise Yusuf Yerli tarafından yürütülen dergide, aralarında akademisyenlerin de bulunduğu hakem ve danışma kurulu da görev yapıyor.

İçeriğinde sanattan tarihe, kültürden toplumsal konulara kadar şehre ilişkin birçok konuya yer verilen “Düşünen Şehir”  aylık olarak yayınlanıyor ve ücretsiz olarak dağıtılıyor.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, dergideki yazısında şu ifadelere yer veriyor: “Düşünen Şehir’imiz; şehir fikri, şehir ideali, şehre ait maddi ve manevi meseleler hakkında zamanda ve mekânda yaptığı yolculuğunda 14. sayısına ulaştı. Her sayısı arşivlik kalitede, her yıl sahasında yılın en güzelleri arasında yer alarak ödüllerle yol alan dergimiz bu kez Türkiye Dergiler Birliği’nin (TURDEB) En İyi Şehir Dergisi ödülüne layık görülmüştür. Marifet iltifata tabidir, ilkesinden hareketle söyleyecek olursam, biz de bu takdirlere, bu beğenilere, bu iltifatlara layık olabilme adına elimizden gelen çabayı göstermekten geri kalmıyoruz.”

Derginin bu sayısının ana dosya konusu olarak “Şehir ve Meydan”ı seçtiklerini belirten Başkan Çelik yazısının devamında şu görüşlere yer verdi; “Şehir meydan demektir, meydan şehir demektir. Şehirler arasında yaşanan rekabetin baş gösterdiği alanların başında meydan düzenlemesi gelmektedir. Şehirler meydanları ile tanınırlar ve hatta şehirler meydanları ile de tanımlanırlar. Meydanlar şehirlerin kalbidir, derler. Meydanlar aynı zamanda şehirlerin simalarıdır da. Bu nedenledir ki şehir tanıtım yazı ve broşürlerinde o şehre ait bir meydan resmi illa ki bulunur”

Meydan’ı Okumak

Editör Yusuf Yerli’de dosya konusu olarak neden “Meydan’ı seçtiklerine ilişkin, “Meydanlar… Kıyamın da kıyımın da merkezi. İnşanın da imhanın da sahası. İsyanın da ihyanın da alanı. Direnişin, dirilişin, duruluşun mekânı. Sosyo-kültürel paylaşmanın, siyasi ve sosyal gözetlemenin, idari ve mahallî denetlenmenin adası. Sembollerin dikildiği, seremonilerin icra edildiği, söylevlerin irad edildiği, ayinlerin yapıldığı, törenlerin tertiplendiği, şölenlerin şenlendirdiği, siyasetin boy verdiği, sanatın yer tuttuğu, tüccarların tecim ettiği; kavuşmaların yaşandığı, buluşmaların gerçekleştiği, tanışmaların tamamlandığı meydanlar bugün ne durumda, dün nasıldı, yarın ne türden bir değişime, dönüşüme ve oluşuma doğru evrilecek… Sorular çok. Biz Düşünen Şehir’imizin bu sayısında bu soruların peşine düştük ve bir meydan okuması yaptık.”

Kitabet, Düşünce ve Şehir Akademi bölümlerinin de yer aldığı dergiye katkı sunan yazarlar ve yazılardan seçtiklerimiz:

Akıf Emre : Roma’dan Şehrin Meydanlarına,

Celaleddın Çelik: “Temâşa”dan Tüketime “Meydan”ın Kültürel Serencamı,

Yusuf Yerli: Meydanın Maverası,

Faruk Karaarslan: Tarihsel Sürekliliklerin ve Kırılmaların Yeri Olarak MEYDANLAR,

Hasan Taşçı: Meydanın Dört Köşesi,

İrfan Kaya: Agorada Söz Uçar, Yazı Kalır,

İsmail Doğu: Boşluk ve Doluluk İmgesi Açısından Meydanlar,

Fatma Adile Başer: “Türkler Eğlenmeyi Ne Bilir!”,

Peren Birsaygılı Mut:  Doğu’da Ve Batı’da  Meydanların Kültürel Tarihi,

Turan Kışlakçı: Tahrir’den Şüheda’ya  Arap Dünyasının Sembol Meydanları,

D. Mehmet Doğan: Registan’dan Nakş-ı Cihan’a,

Necdet Subaşı: Benim Mütevazı Meydanlarım,

Şükrü Karatepe: Kayseri Cumhuriyet Meydanı’nın Mekânsal Gelişimi,

Mustafa Özel: Şehrin Göz Bebekleri: Cami, Çarşı ve Meydan,

Mustafa Derviş Dereli: Şehrin Değişen Anatomisi Ve Dijitalleşen Meydanlar: İmkân Mı Tehdit Mi?

Seçtiği dosya konuları, kapak-sayfa tasarımı, kullanılan çözünürlüğü yüksek fotoğraflar ve etkin etkin dağıtımı ile dikkat çeken ve bir sonraki sayısı merakla beklenilen “Düşünen Şehir” Dergisi bir çok yerel yönetime de ilham kaynağı olmaya devam ediyor.

İletişim: Milli Mücadele Müzesi - Tacettin Veli Mah. İnönü Bulvarı No.72 Melikgazi / KAYSERİ - Tlf: (0352) 220 70 50 – 90- sehir38@kayseri.bel.tr    

                                                                                                            Mahmut Erdemir

Bu haber toplam 648 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim