• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Endülüs’te Ramazan

Endülüs’te Ramazan
Endülüs’te de Ramazan heyecanla karşılanır, başta oruç olmak üzere diğer ibadetlere bu ayda daha hassas bir yaklaşım sergilenirdi.
Malum olduğu üzere Müslümanlar M. 711 yılında bugünkü İspanya ve Portekiz’in bulunduğu toprakları fethetmiş, buralara Endülüs adını vermiş ve yüzyıllar boyunca yarımadada hüküm sürmüşlerdir.

Dünya tarihinin dönüm noktası olan bazı olaylar vardır. Onlardan biri hatta en önemlisi Hz. Muhammed (as.)’aKur’an’ın indirilmesi ve Peygamberlikle görevlendirilmesidir. Bu muhteşem hâdise Ramazan ayında gerçekleşti. İslâm’dan önce de Araplar kamerî ayları kullanmaktaydılar ve onlardan biri olan Zilhicce’de Kâbe’yi ziyaret ederlerdi. Ancak onların nazarında Ramazan’ın bir özelliği yoktu.

Bilindiği gibi Hz. Peygamber 35 yaşından itibaren her Ramazan’da Mekke yakınlarındaki Nur dağında inzivaya çekilirdi. 40 yaşına geldiğinde yine uzlete çekilmiş ve Ramazan ayının 27. Gecesi Cebrâil, Peygamberimize Kur’an’ın ilk ayetlerini tevdi etmişti. Daha sonra inen Bakara Sûresi 185. ayette de Cenab-ı Hak Kur’an’ın Ramazan’da nazil olduğunu beyan ederek bu ayda oruç tutulmasını farz kılmıştır. Bu yüzden Ramazan ayı kıymetlidir, rahmet ayıdır, yenilenme, toparlanma, güç toplama ayıdır. Onun için hasretle beklenir, her anı değerlendirilmeye çalışılır.

Devamı: https://www.insaniyet.net/enduluste-ramazan/

Bu haber toplam 331 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim