• İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

Felsefe Tarihi Üstadına Seyyid Usul Kültür Merkezi’nde Vefa

Felsefe Tarihi Üstadına Seyyid Usul Kültür Merkezi’nde Vefa
Osmangazi Belediyesi’nin, Türkiye Yazarlar Birliği Bursa Şubesi işbirliğinde düzenlediği, “Bir Vefadır Yaşamak” adlı konferansta, Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevizci yâd edildi.

Seyyid Usul Kültür Merkezi’nde ‘Bir Düşünce Adamının Portresi’ adı altında gerçekleştirilen ve büyük ilgi toplayan programa, Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Cem Kürşad Hasanoğlu, Prof. Dr. Ahmet Cevizci’nin ailesi, arkadaşları ve öğrencileri ile birbirinden değerli akademisyenler katıldı. Prof. Dr. Bülent Gözkan, Prof. Dr. Muhsin Yılmaz, Prof. Dr. Veli Urhan, Doç. Dr. Ali Utku, Doç. Dr. Kasım Küçükalp, Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Çıvgın ve Araştırma Görevlisi Derya Aybakan Sayılan’ın konuşmacı olarak yer aldığı konferans, Prof. Cevizci’nin hayatından kesitlerin yer aldığı slayt gösterisi ile başladı. Duygu dolu anların yaşandığı konferansta söz alan konuşmacılar, Prof. Dr. Ahmet Cevizci’nin yaşamı, eserleri ve felsefesi hakkında bilgiler verdi.

Konuşmasına Prof. Dr. Ahmet Cevizci’nin Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli felsefe tarihçilerinden birisi olduğunu ifade ederek başlayan Doç. Dr. Kasım Küçükalp, “Prof. Dr. Ahmet Cevizci, kendini felsefeye adamıştır ve eserleriyle Türkiye’de felsefenin gelişimine önemli katkılar sağlamıştır. Yaklaşık 50 eseri bulunmaktadır.  İlk çağdan başlamak üzere günümüze kadar felsefenin tarihini yazmıştır. Felsefenin tarihsel sürecine İslam Felsefesi’ni de katarak kendi üslubuyla ele almıştır.  İlk çağ felsefesi, orta çağ felsefesi, 17. yüzyıl felsefesi, aydınlanma felsefesi, 20. yüzyıl felsefesi gibi felsefe tarihi çalışmalarına yöneldi. 19. ve 20. yüzyıl felsefelerini tamamlamaya maalesef ömrü yetmedi. Fakat başlangıçtan, günümüze kadar felsefe tarihi hakkında yapmış olduğu çalışmalar ile bütün bir batı tarihi felsefesini kuşatan elimizdeki en önemli eserlerden birine imza atmıştır” diye konuştu.

Prof. Dr. Ahmet Cevizci’nin eserleri hakkında da bilgiler veren Doç. Dr. Küçükalp, “Türkiye’de daha önceleri tercüme eserlerle felsefe eğitimi yapılıyordu. Prof. Dr. Cevizci, kendi birikimimizi yansıtacak felsefe tarihi çalışmalarına imza attı. Eğitim, bilgi, ahlak ve siyaset felsefesi ile benzeri birçok alanda felsefenin temel kavram ve terimlerini Türk felsefecilerine, öğrencilere tanıtabilecek, sosyal bilimler alanında da katkıda bulunabilecek çok ciddi çalışmalara imza attı. Özellikle yazmış olduğu ‘Felsefe Sözlüğü’ adlı eser, neredeyse bütün sosyal bilimcilerin başvuru kaynağı olmuştur. Kendisi son derece çalışkan ve gayretli biriydi. Her zaman, ‘Beni, yaşamın hoyratlığından felsefe kurtardı’ derdi. Ömrünü felsefeye adadı” dedi.


ahmet-cevizci-foto3.jpgahmet-cevizci-foto2.jpg

Bu haber toplam 5760 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim