• İstanbul 16 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Konya 19 °C
  • Sakarya 21 °C
  • Şanlıurfa 25 °C
  • Trabzon 18 °C
  • Gaziantep 25 °C
  • Bolu 19 °C
  • Bursa 21 °C

Gerçek Hayat’ta söylenecek çok söz var

Gerçek Hayat’ta söylenecek çok söz var
Post modern darbe 28 Şubat’ın ardından yayın hayatına ‘Merhaba’ diyen Gerçek Hayat Dergisi’nin genel yayın yönetmeni Ali Ayçil, “Bu çağda söylenmesi gereken yeni sözler var ve bu sözler için Gerçek Hayat çok uygun bir yer” dedi.

 

Gerçek Hayat, çıktığı zamandan beri takip ettiğimiz, zaman zaman bizimle röportajlar yapan arkadaşlarımızın çıkardığı ve kadrosunda sevdiğimiz yazarların bulunduğu etkin bir dergiydi.   2009’dan beri de Gerçek Hayat’ı biz çıkarıyoruz.  Biz içindeyken Türkiye’nin siyasi profili ile birlikte gençlik profili de değişti. Öncesinde dışarıdan bir izleyiciyken artık derginin mutfağında yer alıyoruz.  

Gerçek Hayat’la ilgili okuyucu yorumlarına bakıldığında  ‘Efsane kadro ve efsane başlıklar’  gibi övgü dolu sözlere rastlıyoruz.  Derginizi bu derece sevilen ve özgün kılan nedir?  

Derginin ilk sayısı çıktığında Türkiye 28 Şubat sürecinden yeni çıkmıştı. Bir koalisyon hükümeti vardı. Erbakan ve onun siyasi kadrosu bir şekilde siyasetin kenarına itilmişti. Ak Parti’nin kurulma çalışmaları vardı. Müslümanlar post modern darbenin ağır yükü altında eziliyordu. O tarihlerde dergi hem Türkiye’de Müslümanların sesi hem de İslam dünyasında Ümmetin sesi olmak iddiasıyla yola çıkmıştı. Bunun içi iyi dolduruldu. O dönemin genç Müslüman entelektüellerin çoğu Gerçek Hayat’ta yazı yazdı. O dönemlerde internet henüz yok denecek kadar etkisizdi. Ak Parti siyasetin merkezinde değildi. Aradan geçen yıllar içinde matbu dergilerin yerini dijital dergiler almaya başladı. Gençler artık her şeyi sosyal ağ üzerinden takip ediyor. Gerçek Hayat dergisinde yazanlarda farklı kadrolara geçti. Türkiye’de büyük bir değişim yaşandı. Bugün bu ortama rağmen Gerçek Hayat dergisine benzeyen yayınlar çıktıysa da tutunamadı ama dergimiz 700. sayısıyla birlikte yayın hayatına tam gaz devam ediyor. Demek ki bunun okunup takip edilme gibi bir karşılığı var.  

ÜMMET SORUMLULUĞUNUN BİLİNCİNDEYİZ  

Derginin olmazsa olmazları ve prensipleri nelerdir?  

Birincisi Gerçek hayat bağımsız bir dergidir.  İkincisi ise yerli bir dergidir. Bu toprakların varoluşunu, kültürünü, dilini, bu toprakların dünyaya sunacağı imkânları kendine dert edinmiştir ve komplekse kapılmaz. Üçüncüsü entelektüel bir dergidir. Arabeskten, banal yayıncılık ve ucuz sloganlardan uzak durur. Dördüncüsü ve en önemlisi; ümmetçi bir dergidir. İslam dünyası üzerinde yürütülen kara propagandalar ne olursa olsun İslam dünyasının kaderi, kederi, yarını, İstanbul’dan nasıl düşünülmesi gerekiyorsa Gerçek Hayatta da öyle düşünülür.  Ümmet sorumluluğunu hiçbir zaman kulak ardı etmez. Derginin bu bağımsız, entelektüel, yerli ve İslamcı yanı dergiyi hala Türkiye’de biricik yapan vasıflarıdır.  

Gerçek hayat için bir okul diyebilir miyiz?  

Gerçek Hayat edebiyat dergisi olmamasına rağmen edebiyatçıların yoğun bir şekilde kalem oynattıkları, siyaset yaptıkları kültürel ve siyasi bir dergidir.  Bundan dolayı on dört yıl boyunca bugün Türkiye’de şiiriyle, hikâyesiyle, romanlarıyla edebiyatta parlamış isimlerin pek çoğunun Gerçek Hayat’tan geçtiğini görürsünüz.  Mesela İsmet Özel bir dönem burada ‘Cuma Mektupları’nı yazmıştır. Murat Menteş derginin ilk dönemlerinde yer almıştır. İhsan Eliaçık, Selahattin Yusuf, Cihan Aktaş ve Yusuf Kaplan da dergideki kalemler arasında idiler.  Dergimiz yerli, İslami ve entelektüel birikimin son on dört yıldaki kavşağı oldu. Hiçbir gazete ya da matbuatta böyle bir kadro göremezsiniz. Bugün Gerçek Hayat’ta yazan genç arkadaşlar da çok güzel makaleler ve yazılar kaleme alıyorlar ve Gerçek Hayat yıllardır bu yönüyle okul olmaya devam ediyor.  

SÖYLENMESİ GEREKEN YENİ SÖZLER VAR  

Geleceğe yönelik olarak Gerçek Hayat’ın ve dolayısıyla sizin hedefiniz nelerdir?  

Gerçek Hayat’ın 2014 yılı Türkiye’sinin ve dünyanın yeni koşullarını kavramış bir kuşak tarafından hem siyasi hem de entelektüel olarak güçlü bir merkez olmasını istiyorum. Bu çağın yeni söylenmesi gereken sözleri var ve bu sözlerin söylenmesi için Gerçek Hayat çok uygun bir yer.

*Şair Ali Ayçil Atatürk Üniversitesi KKEF “Tarih” bölümü mezunu. Halen Gerçek Hayat dergisinin genel yayın yönetmenliğini yapmakta olup Ceviz Sandıklar ve Para Kasaları, Kovulmuşların Evi, Naz Bitti, Sur Kenti HikâyeleriveYenilgiden Dönerkenyayınlanmış eserleridir.  

*Eski meşhur Gerçek Hayat dergisi söylemi, yaşamın kederli söylemlerinden biridir. İyi şeylerin hep geçmişte kaldığı algısı insanda vardır. Ama dergiyi, o günkü ve bugünkü koşullarıyla birlikte değerlendirmek gerekir.  Biz değişmemeyi önemsiyoruz.  

*Eğer kitaplarla aralarındaki ölü bir ilişki değilse, insanların kitaplıkları, hayat hakkındaki fikirleri ve zihin işleyişlerinin bir aynası olarak şekillenir. (Ali Ayçil/Yenilgiden Dönerken)

01.04.2014 Milat

Bu haber toplam 1258 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • İkinci Kez Yolu Açık Olsun Yavuz Bülent Bakiler’in02 Ekim 2025 Perşembe 11:06
  • Yavuz Bülent Bakiler, son yolculuğuna uğurlandı30 Eylül 2025 Salı 08:37
  • Güz Sonatı29 Eylül 2025 Pazartesi 13:14
  • Fatma Gülşen Koçak Hz Hatice’yi Anlattı23 Eylül 2025 Salı 11:20
  • Bursa: Şiir Şehir17 Eylül 2025 Çarşamba 12:09
  • Selim Cerrah Cihannüma Genel Başkanı oldu16 Eylül 2025 Salı 13:43
  • Genç Birikim dergisinin Eylül 2025 (279'uncu) sayısı çıktı.15 Eylül 2025 Pazartesi 11:47
  • Kaybettiğimiz Meçhul; Kendimiz11 Eylül 2025 Perşembe 14:21
  • Yaşayan Dil-Yaşatan Dil11 Eylül 2025 Perşembe 12:08
  • Modern Dünya İnsanın Hikayesi: Yokuşa Akan Sular10 Eylül 2025 Çarşamba 13:39
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim