• İstanbul 19 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 20 °C
  • Konya 17 °C
  • Sakarya 15 °C
  • Şanlıurfa 21 °C
  • Trabzon 16 °C
  • Gaziantep 16 °C
  • Bolu 9 °C
  • Bursa 15 °C

Gül ve Lâleye Hasret

Gül ve Lâleye Hasret
Lâle bahçeleri anlamına gelen “lâlezarlar”, saray ve konakların en itinalı ve en gözde yerleri olmuştur. Lâle için yazılan şiir ve nesirler,
“Lâlename” denilen risalelerde toplanarak Türk edebiyatında da pek çok yönüyle işlenmiştir. Bir aşk edebiyatı olan Divan edebiyatında lâle, rengi ve şekli açısından sevgilinin yüzüne, yanağına, âşığın gözyaşlarına, dudağına benzetilirdi.

Türk-İslam kültür ve medeniyetinde özellikle de edebiyat, musiki, hat ve mimarisinde semboller çok önemli bir yer tutar. Divan ve tasavvuf edebiyatımız; sembol, imge ve mazmunlar bakımından çok zengindir.

Zengin kültür ve edebiyatımızı anlayabilmek için sembollerin anlamlarını, bilhassa çiçeklerin dilini iyi bilmek gerek. Başta şiir olmak üzere bütün güzel sanatlarda çiçek sembollerinden en çok kullanılanlar, “gül” ve “lâle”dir.

Çiçeklerin şahı kabul edilen gül; teri, kokusu ve cemaliyle Peygamber Efendimiz (sav)’in sembolü kabul edilmiştir bizim medeniyetimizde. Şairler, gazel ve kasidelerini gülle süsleyerek satır aralarına gül kokularını serpiştirmiştir. Sevgili Peygamberimiz, annesi Amine’nin “biricik gülü”, Efendimizin (sav) doğduğu yer “gül bahçesi”, doğduğu mevsim “gül mevsimi”, torunları “cennet gülü”,  yaşadığı zaman “gül devri”, “gül asrı”, “gül çağı” olarak anlatılmıştır.

Devamı: https://www.insaniyet.net/gul-ve-laleye-hasret/

Bu haber toplam 490 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Yavuz Bülent Bakiler, son yolculuğuna uğurlandı30 Eylül 2025 Salı 08:37
  • Güz Sonatı29 Eylül 2025 Pazartesi 13:14
  • Fatma Gülşen Koçak Hz Hatice’yi Anlattı23 Eylül 2025 Salı 11:20
  • Bursa: Şiir Şehir17 Eylül 2025 Çarşamba 12:09
  • Selim Cerrah Cihannüma Genel Başkanı oldu16 Eylül 2025 Salı 13:43
  • Genç Birikim dergisinin Eylül 2025 (279'uncu) sayısı çıktı.15 Eylül 2025 Pazartesi 11:47
  • Kaybettiğimiz Meçhul; Kendimiz11 Eylül 2025 Perşembe 14:21
  • Yaşayan Dil-Yaşatan Dil11 Eylül 2025 Perşembe 12:08
  • Modern Dünya İnsanın Hikayesi: Yokuşa Akan Sular10 Eylül 2025 Çarşamba 13:39
  • Şiir Ezber mi Bozacak Rahatsız mı Edecek?08 Eylül 2025 Pazartesi 10:43
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim