• İstanbul 16 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 15 °C
  • Konya 8 °C
  • Sakarya 11 °C
  • Şanlıurfa 16 °C
  • Trabzon 16 °C
  • Gaziantep 12 °C
  • Bolu 7 °C
  • Bursa 15 °C

Hakikat âlemini aydınlatan güneş

Hakikat âlemini aydınlatan güneş
Hz. Mevlana ve ailesinin Karaman'a geldiğini haber alan Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın Hz. Mevlana'yı Konya'ya davet ettiği mektubun el yazması kopyası, Konya Yazma Eserler Bölge Kütüphanesi'nde bulunuyor.

ORİJİNAL METNİN YANSITILMIŞI

Karaismailoğlu, Sultan Alaaddin Keykubat'ın Mevlana Karaman'da iken gönderdiği mektubun bir paragrafı, orijinali olmasa da orijinal metnin yansıtılmışı olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: "Alaaddin Keykubat'ın Mevlana'yı Konya'ya davet ettiği yönünde zaten ifadeler vardı. Bu mektup onun somut bir kanıtı. Mevlana'nın Konya'ya teşrif ettiğini anlatan yazılı bir metin yoktu. Bu mektup, 1890'lı yıllarda o zamanın önemli olaylarını şahsi defterine yazan zamanın savcısı konumundaki bir kişinin kayıtları. Orijinal bir metin olup olmadığı kesin değildir ama mektup somut kanıtlar içeriyor. Kaynaklarımız arasında bu mektup metinleri yer alacaktır. Mektubun bulunmasının, Mevlana ve ailesinin Konya'ya geliş yıl dönümü günlerine denk gelmesi de ayrıca önem arz ediyor. Hz. Mevlana ve ailesinin Konya'ya gelmesi ile Konya ve Anadolu önemli kazanımlar elde etti" diye konuştu.

MEKTUBUN EL YAZMASI KOPYASI

Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin ise teslim edilen belgelerin içerisinde yakın tarihe ışık tutacak, zamanın savcılığı tarafından tutulmuş notların da mevcut olduğunu belirtti. Zamanın savcısı konumundaki kişinin torunları tarafından 11 nitelikli yazma eser, 60 nadir matbu eser ile çok sayıda belge ve özel mektubun kütüphaneye bağışlandığını açıklayan Şahin, şöyle devam etti: "Zaten bu ailelerin dedeleri müstensih (El yazması eserini el yazısıyla kopya eden kimse) görevinde bulunmuş. Bugünkü anlamıyla savcı diyebileceğimiz bir aileye ait belgelerdir. Belgeler arasında, Konya Valiliği'nden değişik yerlere yapılan yazışmalar, Kulu, Cihanbeyli yöresindeki iskânlar, hatta Hz. Mevlana ve babası Muhammed Bahaeddin Veled Karaman'da iken Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat'ın kendilerine gönderdiği mektubun bir kısmının el yazması kopyası dahi mevcuttur" dedi.

HAZRETİ MEVLANA KONYA'YA DAVET EDİLİYOR

Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat, "Ey hakikat âlemini aydınlatan güneş" diye başlayan mektubuyla Hz. Mevlana'yı Konya'ya davet ediyor. Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi'ne bağışlanan eserler arasında yer alan belgeye göre, Mevlana ve ailesinin Karaman'a geldiğini haber alan Sultan Alaaddin Keykubat, onlara olan saygı ve hürmetlerini göstermek amacıyla şunları yazıyor: "Ey afitab-ı alemtab-ı hakikat! Elhamdulillah-i taala kereminizden bu kadar kurb-i menzilet husule geldi. Mezid-i atifetlerinden eminiz ki isti'cal-i kudum-i meymenet luzum-i kudsiyatlarıyla Konya şehri dahi ma'mur ve eşi'e-i hurşid-i cemalleriyle hane-i çeşm-i dil purnur ve mesrur olsa. (Ey hakikat âlemini aydınlatan güneş! Elhamdülillah kereminizle bu kadar yaklaştınız. Büyük merhametinizle eminiz ki mübarek kutsi gelişinizde acele ederek Konya şehri dahi bayındır ve gönül göz bebeğimiz yüz güneşinizin parıltılarıyla nurlansa ve sevinse".

16.05.2012 Milli Gazete
Bu haber toplam 772 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • İkinci Kez Yolu Açık Olsun Yavuz Bülent Bakiler’in02 Ekim 2025 Perşembe 11:06
  • Yavuz Bülent Bakiler, son yolculuğuna uğurlandı30 Eylül 2025 Salı 08:37
  • Güz Sonatı29 Eylül 2025 Pazartesi 13:14
  • Fatma Gülşen Koçak Hz Hatice’yi Anlattı23 Eylül 2025 Salı 11:20
  • Bursa: Şiir Şehir17 Eylül 2025 Çarşamba 12:09
  • Selim Cerrah Cihannüma Genel Başkanı oldu16 Eylül 2025 Salı 13:43
  • Genç Birikim dergisinin Eylül 2025 (279'uncu) sayısı çıktı.15 Eylül 2025 Pazartesi 11:47
  • Kaybettiğimiz Meçhul; Kendimiz11 Eylül 2025 Perşembe 14:21
  • Yaşayan Dil-Yaşatan Dil11 Eylül 2025 Perşembe 12:08
  • Modern Dünya İnsanın Hikayesi: Yokuşa Akan Sular10 Eylül 2025 Çarşamba 13:39
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim