• İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

Hatice Meryem: İlk Kitaplar Bir Yazarın Memleketi Gibidir

Hatice Meryem: İlk Kitaplar Bir Yazarın Memleketi Gibidir
''Yazmak ve görünür olmak arasında zaten ters bir bağlantı var bana göre. Görünür olmak iste-yen kişi sahne sanatlarına yönelmeli. Yazmak çok içe dönük bir şey.

Hatice MeryemSiftahİnsan Kısım Kısım Yer Damar DamarAklımdaki YılanBeyefendi ve Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun isimli kitaplarında, güzel-çirkin, iyi-kötü, dost-düşman, umutlu-karamsar, zengin-fakir gibi birçok zıtlıkları karşılaştırır. Bu zıtlıklar içerisinde insan nerededir; neye egemendir veya neyin egemenliğindedir? Cinsiyet kader midir? Toplumsal kimlikler ve statülerin, insan yaşamına etkisi nedir? Kadın, toplumun ve ailenin neresindedir? Erklik daima erkeğe mi aittir? Kudret iksiri, yalnızca erkeğin elinde midir? Böyle uzayıp giden bu sorular, Hatice Meryem’in eserlerindeki karşıt karakterler ve dünyalardan doğan sorulardır.

Kitapları birbirinden bağımsız olarak incelendiğinde, tematik bir bütünlük olduğu görülür. Aklımdaki Yılan ‘annelik hâlleri’ni, Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun ‘kadınlık durumları’nı anlatır; Beyefendi erkekliğe hem bir yergi ve hem de bir güzellemedir. Hatice Meryem kitaplığı, bir bütün olarak incelendiğinde yine tema birliği olduğu görülür. Şöyle ki, Hatice Meryem, kadın olmanın biyolojik bir kader olarak algılanmasına karşıdır. Kadının varlığının, tek bir boyutluluğa -örneğin cinselliğe, anneliğe, dişiliğe, doğurganlığa- indirgenmesinden rahatsızdır. Kadın, eş ve anne olarak sorumluluklarını yapmaya zaten muktedirken, onun yaşam alanını ev-mutfak- çocuk üçgeniyle sınırlandırmak ne kadar doğrudur? Kadının ‘işe yararlığı’ ya da kaba tabirle ‘kafasının bastığı işler’, bu üçgenin iç açıları toplamına mı eşittir?

Devamı: http://www.dunyabizim.com/soylesi/27951/hatice-meryem-ilk-kitaplar-bir-yazarin-memleketi-gibidir

Bu haber toplam 1286 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim