• İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Haziran 2020 dergilerine genel bir bakış-2

Haziran 2020 dergilerine genel bir bakış-2
Mustafa Uçurum

Bağlılık, Modernite Ve Gelenek

138. sayısı ile okuyucularının karşısında Dil ve Edebiyat dergisi. Geleneği, dili ve bizim olan tüm değerleri ilk sırada tutarak yoluna devam ediyor dergi.

Üzeyir İlbak giriş yazısında “bağlılık, modernite ve gelenek” kavramları üzerinde duruyor. Medeniyeti merkeze alarak önemli tespitlerde bulunuyor İlbak.

“Medeniyetimizin tefekkür, tezekkür, tefehhüm imkânlarını yitirdik. Teemmül, sanat-mimarî, edebiyat ve felsefe eserleri ile ilişki kuramıyor, okuyamıyor ve anlamıyoruz. Bu kelimeleri anlamaktan mahrum bırakılmış bir neslin on beş asırlık yorumu anlamasını ve yeni bir terkiple çağın diline hangi lisanla aktarmasını bekliyoruz?”

“Medeniyet, aidiyet, mensubiyet, hissiyatı ve devamlılık iddiamızı sürdürmek istiyorsak yitirdiğimiz lisanı bütün bu değerler abidesini ifade edecek boyuta getirmek mecburiyetiyle karşı karşıyayız. Yitirdiğimiz büyülü kelimeleri sürgün edildikleri “tuğla yığınlarına” dönüştürülen kütüphanelerden bulmak ve efsunlu bir dokunuşla hayatlarımıza dahil etmekle yükümlüyüz. Hayatlarımıza katacağımız kelimelerle zihin ve gönül temizliği yapıp; yeni bir terkiple yeni inşa çağına yürümeliyiz.”

İlbak, Necip Fazıl’ın ölüm yıldönümüne de değiniyor yazısında.

“Ömrünü inancına ve ideallerine adayan üstat Necip Fazıl Kısakürek’in vefatının sene-i devriyesi 25 Mayıs’tı. “Her mısraı bir millete şeref vermeye yetecek büyük şair”in “Vasiyet”ini yerine getirmek üzere “Son gün olmasın dostum, çelengim top arabam;/Alıp beni götürsün, tam dört inanmış adam...” dediği “inanmış üç dört adam”ın on binler çarpanı ile taşımıştık “maverâ”sının kapısına. “Ölenler yeniden doğarmış; gerçek!/ Tabut değildir bu bir tahta kundak./Bu ağır hediye kime gidecek./ Çakılır çakılmaz üstüne kapak?” diye tarif ettiği sarayında taşıdık Fatih Camii’nden Eyüpsultan’daki istirahatgâhına. Rahmet ve dua ile.”

Devamı: https://www.dunyabizim.com/haziran-2020-dergilerine-genel-bir-bakis-2-makale,1836.html

Bu haber toplam 329 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim