• İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C

İki kaynak eser

İki kaynak eser

Yeni Dinî Hareketler Ansiklopedisi

Rusya’da Kimler Yaşıyor-Rusya Federasyonu Etnik Atlası

*

Son yıllarda ansiklopedik eserler basılı olarak yayınlanmıyor. Dünyanın en meşhur ve her yıl basılan ansiklopedileri Biritannica gibi, Americana gibi elektronik ortama aktarıldı. Ayrıca elektronik ortamın kendine mahsus ansiklopedileri var.

Elektronik yayınların faikiyeti, sürekli yenilenebilmesi. En yeni bilgilere ulaşmanız mümkün oluyor. Tabii elektronik ortamda güvenilirlik meselesi var. Zaman zaman elimiz basılı ansiklopedilere, eskimiş de olsa gidiyor.

Yeni Dinî Hareketler Ansiklopedisi işte tarzı kadim üzre basılmış bir kaynak eser. Kitabı Süleyman 0001888744001-1.jpgTuran-Emine Battal hazırlamışlar ama çok sayıda madde yazarının da katkısı var.

Girişte “yeni dini hareketler”in 20. Yüzyılın ikinci yarısından sonra dünyanın farklı bölgelerinde ortaya çıkarak yayılan dini gruplar için kullanıldığı belirtiliyor. Tabii bu yeni dini hareketler eski dinlerin içinden çıkıyor. Bunlar Hıristiyanlık, Hinduizm, Budizm ve Şintoizm olarak sayılıyor. İslâm dünyasında da benzer veya benzemez yeni hareketler yok mu? Galiba bu ihtilaflı konuya girilmek istenmemiş.

Kitabı karıştırınca, bu hareketlerin birçoğunu isim olarak bile duymadığınızı fark edebilirsiniz. İşte birkaçı: Adidam, Arkeosofi, Astra, Haç yıldız kardeşliği, Kemetizm, Kutsal kalb kilisesi, Orman keşişleri, Örtülü din, Tanrının meclisleri, Tanrıça feministleri, Zar kültü vs.

Tabii bazı tanıdık isimler de var: Yehovanın şahitleri, Satanizm, Sayentoloji gibi.

Bu kaynak eser, konunun ilk defa bir bütünlük teşkil edecek şekilde ele alınması bakımından önemli.

Okur akademi yayınları, bilgi@okurakademi.com

*

Rusya’da Kimler Yaşıyor-Rusya Federasyonu Etnik Atlası

Salih Yılmaz

wi_500.jpgRusya etnik çeşitlilik bakımından belki de dünyanın en zengin ülkesi. 190’dan fazla etnik topluluk sayılmış. Kitabın tanıtımında bunların çoğunun tarihten itibaren var oldukları ana vatanlarında yaşadıkları belirtiliyor.

2019 yılı, Rusya ve Türkiye’de karşılıklı olarak kültür ve turizm yılı olarak ilan edilmişti. Bu vesile ile konserler, sinema gösterileri, resim ve el sanatları sergileri düzenlendi. Kitabın da bu yıl vesilesi ile hazırlandığı anlaşılıyor. Fakat, baskısı 2020’de yapılabilmiş. 

Kitabı hazırlayan Salih Yılmaz “Bu kitap, Rusya’nın tarihte Türkler ile yakın münasebetler kurup ama savaş ama barışla yüzyıllardır davam eden bir komşuluk ilişkisinin olumlu yönde daha da gelişmesi için yazılmıştır” diyor.

Esasen, Türkiye ile Rusya ilişkilerinin iyi seyrettiği bir dönemdeyiz. İktisadi ilişkilerimiz hayli gelişti, Türkiye’ye her yıl 7-8 milyon turist geliyor. Buna rağmen Türkiye’de Rusya’yı ve Rusları tanımamıza yarıyacak doğru dürüst kitap yok desek yanlış olmaz.

Rusya da 160 etnik topluluk var, 140 civarında dil ve lehçe konuşuluyor, belli başlı dinler de Rusya’da yaşamaya devam ediyor.

Tabii bizi yakından ilgilendiren, etnik toplulukların Türk soylu olanları ve Müslüman topluluklar. Bunların 12 milyon civarında olduğu belirtiliyor. Bu toplulukların birçoğunun Türkiye’de meskûn akrabaları var. Bu yüzden Rusya’da yaşayan etnik ve dini topluluklar bizi de yakından ilgilendiriyor.

Salih Yılmaz’ın bu müracaat kitabı bu bakımdan da bilhassa önem taşıyor.

 

Bu haber toplam 415 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim