• İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

İsmail Kara, İslamcıların siyasi görüşleri üzerine neler söylemiş?

İsmail Kara, İslamcıların siyasi görüşleri üzerine neler söylemiş?
Derin Tarih dergisi Ocak sayısında İsmail Kara Hocayla 25 yıl sonra ikinci cildi yayımlanan "İslâmcıların Siyasi Görüşleri-2" üzerine mühim bir söyleşi gerçekleştirmiş. Önemine binaen söyleşiyi alıntılıyoruz.

Türkiye’de yakın dönem düşünce tarihi ve İslamcılık çalışmaları denilince literatürde ilk elden okunması gereken kitapların yazarıdır Prof. Dr. İsmail Kara. İlk cildinin yayımlanmasından tam 25 yıl sonra hocanın İslâmcıların Siyasi Görüşleri-2 kitabı Dergâh Yayınları etiketiyle okurlarını selamladı. Derin Tarih dergisi bu vesileyle kitap üzerine keyifli bir söyleşi yapmış İsmail Kara ile. Derin Tarih dergisinin 2020 Ocak sayısında “İslamcıların Siyasi Görüşleri Üzerine” başlığıyla yayımlanan söyleşiyi alıntılıyoruz.

*

İslâmcıların Siyasi Görüşleri kitabınızın ilk cildi 1994 yılında yayınlanmış. Ayrıca o siyaset bilimi dalında doktora tezinizdi. Kasım ayında bu kitabın ikinci cildi çıktı. Hem sevindirici hem şaşırtıcı... Doktora tezinin yayınlanmamış ikinci cildi olur mu?

Güzel bir yerden başladınız. Sorunuz da yerinde. Şöyle özetleyeyim: Ben yüksek tahsilimi 1977 yılında bitirdim. Fakat Dergâh Yayınları’ndaki yoğun çalışmalarımızdan fırsat bulamadığım için talebelik yıllarından beri düşündüğüm ve hazırlandığım akademik çalışmalara resmen başlayamamıştım. 10 yıl resmen başlayamadım ama üniversitedeymişim gibi çalışmalarımı sürdürdüm. 1987 yılında bir ara bulup doktoraya başladığım zaman Türkiye’de İslâmcılık Düşüncesi kitabımın iki hacimli cildi yayınlanmıştı. Çalışmakta olduğum ve çalışacağım birçok konu vardı kafamda. Birkaç tanesini hocalarla konuştum, siyaset bilimi dalında tez yazacağım için II. Meşrutiyet’in ilk yıllarıyla sınırlı olarak İslâmcıların siyasi görüşlerinde karar kıldık. Hem kronolojik hem de tematik açıdan çok geniş bir bahisti bu. Hocalar sınırlandırmayı bana bırakmışlardı. Tez için bir sınırlandırma yaptım, işte o şimdi birinci cilt olan kısımdır. Fakat zaten sürmekte olan okuma ve fişlemelerimi en geniş çerçevede yapıyordum. Tezde kullandıklarım İslâmcıların siyasi görüşleri etrafındaki fişlerimin muhtemelen dörtte birine tekabül ediyordu.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/alinti/ismail-kara-islamcilarin-siyasi-gorusleri-uzerine-neler-soylemis-h40155.html

Bu haber toplam 431 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim