• İstanbul 16 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 15 °C
  • Konya 8 °C
  • Sakarya 15 °C
  • Şanlıurfa 14 °C
  • Trabzon 15 °C
  • Gaziantep 12 °C
  • Bolu 7 °C
  • Bursa 14 °C

Itrî yılında bir yaprak kıpırdadı

Itrî yılında bir yaprak kıpırdadı
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), 3 Aralık'ta geniş katılımlı bir sempozyum düzenliyor.


ÖNEMLİ TEBLİĞLER VE KONSERLER VAR
Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi ve müzikolog Cem Behar, yeni bir bilgi, yorum ya da bakış açısı sunmayacak etkinliklere mesafeli yaklaşma taraftarı. Itrî'yle ilgili çalışmaların uluslararası boyutunun ve bilimsel niteliğinin eksik olduğunu söyleyen Behar'a göre övgü, hasret, güzelleme; bunlar hoş şeyler ama ilimle, bilimle alakaları yok! "Itrî yılından daha akademik şeyler bekliyorum. Bir konferans ya da sempozyum düzenlenecekse bunun uluslararası bir yankısı olmalı." diyen Behar, araştırmacıları daha ciddi çalışmalara yöneltecek etkinliklerden yana.
Sempozyumun küratöryal çalışmasını yapan Gönül Paçacı ise hızlıca geliştiği halde epey yol aldıklarını düşündüğü sempozyum için, "Belki yepyeni bilgi ve belgelere ulaşılmayacak, yoktan bir şey var edilmeyecek ama her türlü malzeme fakirliğine rağmen özellikle düşünsel boyutta ciddi bir program hazırlıyoruz. Böyle bakınca yarısı boş yarısı dolu." diyor ve ekliyor: "Atılan her adım kapalı devre konuşmalardan daha iyidir."
Niyetlerinin başka alanları da araştırarak dönemle ilgili geniş bir perspektif edinmek ve tarih, edebiyat, ilahiyat gibi farklı alanlardaki kısa oturumlarda müzik tebliğleri sunmak olduğunu söyleyen Paçacı; Türkiye'nin mevcut en eski Türk müziği topluluğu olan ve günümüzde İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nın bünyesinde çalışan Türk Müziği İcra Heyeti'nin günün sonunda vereceği konseri epey önemsiyor. 17. yüzyıla ait farklı bestekârların değişik formlardaki, bazıları çok nadir icra edilen eserlerinden örnekleri içerecek dönem konserine önemli solistlerin katılması bekleniyor. Kudsi Erguner'in Itrî'nin Batı'da nasıl algılandığı üzerine bir tebliğ sunmasının planlandığı sempozyumda, 17. yüzyıl sosyal yaşantısı üzerine Mehmet Genç, dönemin müzik formları üzerine ise Walter Feldman konuşacak.

09.08.2012 Zaman, Kültür

Bu haber toplam 873 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • İkinci Kez Yolu Açık Olsun Yavuz Bülent Bakiler’in02 Ekim 2025 Perşembe 11:06
  • Yavuz Bülent Bakiler, son yolculuğuna uğurlandı30 Eylül 2025 Salı 08:37
  • Güz Sonatı29 Eylül 2025 Pazartesi 13:14
  • Fatma Gülşen Koçak Hz Hatice’yi Anlattı23 Eylül 2025 Salı 11:20
  • Bursa: Şiir Şehir17 Eylül 2025 Çarşamba 12:09
  • Selim Cerrah Cihannüma Genel Başkanı oldu16 Eylül 2025 Salı 13:43
  • Genç Birikim dergisinin Eylül 2025 (279'uncu) sayısı çıktı.15 Eylül 2025 Pazartesi 11:47
  • Kaybettiğimiz Meçhul; Kendimiz11 Eylül 2025 Perşembe 14:21
  • Yaşayan Dil-Yaşatan Dil11 Eylül 2025 Perşembe 12:08
  • Modern Dünya İnsanın Hikayesi: Yokuşa Akan Sular10 Eylül 2025 Çarşamba 13:39
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim