• İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Kâmil Eşfak Berki’nin Yalova’sı

Kâmil Eşfak Berki’nin Yalova’sı
"Mecelleyi hazırlayan Hukuk âlimi Ali Himmet Berki’nin bu münevver torunu Yalovalılar için gerçekten bir övünç kaynağıdır.
İsmi Yalova’da bir caddeye bir okula veya bir kültür merkezine verilebilir. Önemli olan insanların kıymetini yaşarken bilmek değil midir?" Mehmet Baş yazdı.

Geçen hafta Yalova’daydım. Şair abimiz Kâmil Eşfak Berki’nin nazik davetleri ve mihmandarlığıyla Yalova’yı yakından temaşa etme fırsatı buldum. Daha önceleri Yalova’nın içinden gelip geçmiştim fakat bu kadar yakından tanıma imkânı bulamamıştım.

Kâmil Eşfak Berki ağabeyimizin rahmetli babası ağır ceza hâkimi Saadeddin Berki tarafından yaptırılan ve etrafında bambu ağaçlarının ve heybetli ağaçların olduğu evinde resmen bir tarihi soluklandım. Osmanlı’dan bu zamana uzanan bir ulema ailesinin ferdi olan Kâmil Bey, gerçekten bu durumu en vakarlı haliyle temsil ediyor. Bence Mecelleyi hazırlayan Hukuk âlimi Ali Himmet Berki’nin bu münevver torunu Yalovalılar için gerçekten bir övünç kaynağıdır. İsmi Yalova’da bir caddeye bir okula veya bir kültür merkezine verilebilir. Önemli olan insanların kıymetini yaşarken bilmek değil midir?

Armutlu Yarımadası'nın kuzey kıyısı ile Samanlı Dağları'nın kuzey eteklerine kurulmuş olan Yalova, gerçekten ilginç bir şehir. Ülkemizin her yerinden gelen insanlar burada toplanmış ve huzur içinde yaşıyorlar. Ayrıca Balkanlar’dan gelen Evlad-ı Fatihan’ların yer tuttuğu bu ilimizin eski ismi Yalakabad; bu isim sulak yer anlamına geliyor. Son yüz yıl içinde üstünden bir Yunan mezalimi ve bir deprem felaketi geçmiş. Buna rağmen “yıkılmadım, ayaktayım” diyen bir şehir.

Yalova’da, İstanbul, İznik ve Bursa’dan beslenen bir şehir kültürü, henüz tam anlamıyla ortaya çıkmasa da kendini hissettiriyor. Şehirlerin kentlere evirildiği dönemlerde Yalova’nın kentten bir şehre yani Medine’ye evrileceğini düşünüyorum. Anadolu ruhunun Balkan ruhuyla buluştuğu bu şehir, Marmara Bölgesi’nin en naif ve güzel şehirlerinin başında geliyor. Yalova’nın bir şehir ruhu oluşturup Yalovalılığı yeniden inşa etmesi gerektiğini düşünüyorum.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/gezi-mekan/kmil-esfak-berkinin-yalovasi-h45924.html

Bu haber toplam 476 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim