• İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Karabatak dergisinde “Mâbedlerin ışığında edebiyat”

Karabatak dergisinde “Mâbedlerin ışığında edebiyat”
Karabatak dergisinin 53. Sayısı “mabed ve edebiyat” konusuna tahsis edilmiş. Ali Ural Sunuş’ta “Mabetlerin Işığı Edebiyatın Işığıdır” diyor.

“Edebiyat insanı aradı hep, insan Allahı.

Kalp "Kalebe" fiilinden geliyordu; devrilebilir, kayabilir, çevrilebilirdi. Kalpleri yatıştıran mekânlardı mabetler; nefesimiz daraldığında soluğu gölgelerinde aldığımız, ayrıldığımızda yanımıza azık veren uhrevî havasından. Dahası düşüncelerimizin berraklaştığı havuzlardı onlar. Pablo Neruda Hindistan'da sıcak bir yaz günü dolaşırken karşısına çıkan bir mescide girip soluklanmış, kendisine merhaba diyen Müslümanlara düşündüğünü söylemiştir burada. "Evet," demiştir cami müdavimleri Neruda'ya "burası düşünülecek bir mekândır." Yakup Kadri de Fatih Camisi'nde benzer bir dinginlik yaşamış olacak ki bize şu cümleleri miras bırakmıştır: "Bir öğle sonu, akşama doğru, büyük camilerimizden birinde tenha bir köşede, bir sütun dibinde oturduğum zaman kendimi uhrevi bir mıntıkaya ermiş zannederim. Fatih camiinde bilmem neden, her yerden ziyade ruhaniyet vardır; ruhum orada dini murakabenin azami huzuruna varır. Burada ruhum, her türlü tehlikeden ve asrın her türlü cefasından korunmuştur."

Yazarlığın mekânlarla ilişkisine dair çok şey yazıldı. Mauppasant'ın hikâye tarzında mekân neredeyse karakter kadar önemlidir. İnsanın kutsalla olan bağı dikkate alındığında mabetsiz şehir olmayacağı gibi mbetsiz bir edebiyattan da söz edilemez.”

Derginin dosya konusu "Mabetlerin Işığında Edebiyat" bağlamında Ertuğrul Aydın "Edebiyatın Dinamik Unsuru: Mabet"; Ercan Yılmaz "Aşk Mabedi"; Türkân Alvan "İki Süleymaniye Cami Arasında Nevi ve Yahya Kemal'i Düşünmek"; Burak Koç "Ulu Mabette Vatanın Birliğine Karışmak Ordu - Millet Düşüncesinin Muhammediye'deki Görünümü"; Ünal Çelik "Küçük Ağa'nın Camideki Değişimi"; Rabia Berna Tümkon ''Semalarında Ezan Sesi Yükselen Şehirler"; Oğuz Şenses "Mabetlerin Büyülü"; İsmail Aydın "Mabedi Bulmak"; Feyza Kartopu "Edebiyattan Yükselen Manevi İklimler"; İsmail Güleç "Bir Mabedin Resmini En Güzel Kim Yapabilir" ve Zeynep Aslan "Gecede Bir Mabet" başlıklı yazılarıyla yer almışlar.

Karabatak'ın gelenekleşen söyleşilerinden sonuncusu bu sayıda Hasan Tahsin Feyizli ile yapılmış. İlme kültüre, sanata emek veren, idealist bir nesil yetiştirmek için ömürlük çaba harcayan erbabının bildiği bir şahsiyet Hasan Tahsin Hoca. Karabatak’da onunla Şule Kala konuşmuş.

Bu sayıda Hüseyin Akın, Şafak Çelik, Hasan Akay, Mustafa Uçurum, Adnan Metin, Cengizhan Orakçı, Ahmet Akarsu, Muhammed Enis Özel, Ali Seyyah, Mustafa Duruş, Sevgi Yerlioğlu, Berke Camekan, Bahaddin Tuncer, Fatma Büşra Türkcan, Serpil Çete ve Yasemin Zengin’in şiirleri, Merve Büyükçapar, Ahmet Kara, Ayşe Sevim, Zeynep Emirdağ, Esin Esen ve Mehmet Baynal’ın hikâyeleri yer alıyor.

Hüseyin Su, D. Mehmet Doğan ve Hasan Akay’ın denemeleri, Ömer Lekesiz’in eleştiri yazıları yanında Hasan Akay ve Ali Ömer Akbulut’un poetika sayfalarındaki yazıları ilgi ile okunuyor.  

Kitap bölümümüzde Osman Özbahçe, D. Mehmet Doğan'ın ömürlük çalışması Büyük Türkçe Sözlük'ü Karabatak için tanıtıyor. F. Hande Topbaş gezi; İsmail Irmacık sinema; Derya Özer tiyatro sayfalarında yer alırken Sabahattin Kayış, Ertan Ayhan Sertöz, Ayşe Ural, Sedat Geyer ve M. S. Topbaş çizgi ve fotoğraflarıyla dergiye renk katmışlar.

Bu haber toplam 708 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim