• İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C

Karabatak dergisinde “Mehmed Âkif ve İstiklâl Marşı” dosyası

Karabatak dergisinde “Mehmed Âkif ve İstiklâl Marşı” dosyası
“2012 İstiklâl Marşı yılı” dergiler cephesinde iyi gidiyor. Birçok dergimiz sene başından bu yana İstiklâl Marşı ve Mehmed Âkif’le ilgili özel sayılar, dosyalar yayınladılar. Bu vesile ile bir İstiklâl Marşı ve Âkif rüzgârı esti.

Karabatak dergisinin 56. Sayısı da “Mehmed Âkif ve İstiklâl Marşı” dosyasıyla çıktı. Sunuş’ta Ali Ural “Kudüs’le İstiklâl Marşı’nın ne ilgisi var diye sakın sormayın” diyor ve izah ediyor. “Gökten hilâl silinmedikçe Kudüs’le hilâlin bütünlüğü değişmez” diyor. İstiklâl Marşı da işte “şanlı hilâl” için yazılmıştır.

Mehmed Âkif ve İstiklâl Marşı dosyasını müstesna kılan Âkif’e adanmış şiirler diyebiliriz. Bu bölümde Ali Ural, Şafak Çelik, Ali Seyyah, Hasan Akay, Meryem Kılıç, Sümeyra Yaman, Sevgi yerlioğlu, F. Nuriye Torun, Nurten Yalçın, Belkıs B. Şimşek, Yasemin Zengin Nurgül Uçar ve Çiçek Demirci’nin şiirleri yer alıyor.

Ali Ural şiirine:

Âkif, yıkıldı Kudüs biz tivit attık gece

kassam füze, haber ajansları fotoğraf

canavar yaşıyor çarpmadıkça göğsümüz

Kahrolsun kelimesi bir el bombası

Patlamadı unutmuşuz pimi çekmeyi

Gazap kıvılcamlarından bize ödünç ver

Mısraları ile başlıyor. 

1-078.jpg

Karabatak’ın “Mehmed Âkif ve İstiklâl Marşı” dosyası çok zengin. 16 yazı dergiyi Âkif’le ilgili çalışmalar için bir kaynak eser haline getiriyor. Bu bölümde yazıları yer alanlar: D. Mehmet Doğan (2 yaz), Hasan Akay, A. Ali Ural, Ertuğrul Aydın, M. Enes Kala, Mustafa Köneçoğlu, Ercan Yılmaz, İsmail Aydın, Şafak Çelik, Ünal Çelik, Ali Sürmelioğlu, Hümeyra Yaşar, Bünyamın Demirci, Fayza Kartopu ve Serhat Demirel.

 

2-072.jpg

Dergi’nin bu sayısında ropörtaj konuğu Necmeddin Turinay. Şule Kala’nın ropörtajı zamanlama olarak da yerinde Necmeddin Turinay Mehmed Âkif ve Eseri üzerine çalşan önemli bir edebiyat adamımız.

3-070.jpg

Tabii dergide dosya dışında denemeler, şiirler, hikayeler ve kitap tanıtımları da yer alıyor.

Karabatak’ın bu sayısı saklanmalı diyoruz.

4-055.jpg

Bu haber toplam 674 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim