• İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C

Kimin Afrika’sı daha sahici?

Kimin Afrika’sı daha sahici?
O da tıpkı İzmirli çocuk gibi okuyup subay çıkabilirdi. Ama olmadı.

Sadece ilkokul eğitimi alabildi. Annesinin atalarına ait toprakları işgal etmekle kalmayıp bir de işgalci Kolomb’un adını veren Avrupalı beyazların torunları, ne Kızılderili ne de Afro-Amerikalıların okumasına taraftardı. İzmirli çocuk hiçbir ayrımcılığa uğramadan denizci subayı çıkabilmişken, Columbuslu çocuk için bu sadece bir hayalden ibaretti.

İlki Afrika asıllı bir Osmanlı ve Türk subayı olarak ömrü boyunca pilotluk mesleğini icra etti ve bu meslekten şerefiyle emekli oldu. Diğeriyse kendisini ülkesi ABD’ye bir türlü kabullendiremedi. Sağlığında sırf derisinin rengi yüzünden pilot olarak almayan Amerikan Hava Kuvvetleri, muhteşem bir ikiyüzlülüğe imza atarak ölümünden 33 yıl sonra teğmen unvanı verdi.

1883 İzmir doğumlu çocuk, üç kardeşin en büyüğüydü. Babasını erken yaşta kaybetti. Denizci olma hayaliyle Haddehane Mektebi’ne yazıldı. Okuldan mülazım-ı evvel yani günümüz ifadesiyle üsteğmen olarak mezun oldu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRFransa Afrika’yı nasıl sömürüyor?

1895 yılında, İzmirli çocuğun bıyıkları henüz terlemeye başlarken çok uzaklarda, dünyanın öbür köşesinde on kardeşin yedincisi olarak başka bir çocuk dünyaya geldi. Amerika kıtasını işgal eden Kristof Kolomb’un adına kurulmuş, ABD’nin Georgia eyaletine bağlı Columbus kasabasında...

İzmirli çocuğun ana-babası Afrika kökenliydi, büyükanne tarafından Nijerya’daki Bornu Emirliği’ne uzanan bir soy ağacına sahipti. Columbuslu çocuğun ise babası Afrika kökenliydi, annesi Creek kabilesinden bir Kızılderili.

Devamı: https://www.gzt.com/gercek-hayat/kimin-afrikasi-daha-sahici-3546357

Bu haber toplam 373 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim