• İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

Kudüslü, sürgün, muhalif: Edward Said!

Kudüslü, sürgün, muhalif: Edward Said!
İnternet ortamında en çok taş atan adam! Birleşik Devletler başkanlarının sözünden sakındıkları ender entelektüellerden. Daha güzel bir gelecek için uykuya düşman kesilmiş bir ruh! Zeki Bulduk yazdı.

Müzik, siyaset, edebiyat diye üç başlık açsam ve “Bakın işte Edward Said'i bu kelimelerde aramalıyız” desem,  Edward Said'e İsrail Devleti'nden sonra en büyük ihaneti ben yapmış olurum!

Yıl 1935. Said doğuyor. Filistin Müftüsü ve Ürdün Kralı bir türlü liderlik konusunda anlaşıp da Filistinlilere derin bir nefes aldırmıyorlar. Ülkedeki yönetim boşluğundan yararlanan Yahudi yerleşimcilerin sayısı ise gün geçtikçe artıyor. Said karmaşanın arttığı kentte büyüyor, ki gökte kurulup yere indirilen Kudüs'ten çıkma vakti geliyor. Akrabalarının yanına, Kahire'ye gidiyorlar. Bir daha vatanına dönemeyecek ve üzerinde daima o sürgün elbisesini taşıyacaktır.

 

Yıl 1948. Said delikanlıdır. İsrail devletini ilan edenlerin ise o sene eli kanlıdır. O kan kurumayacak ve Said iki yıl sonra daha uzak bir ülkeye göç edecek, hayatını orada kuracaktır. Edward Said bir Amerikan vatandaşı olmuştur ama sırtındaki o sürgün elbisesi ölene kadar çölün kokusunu taşıyacaktır.

Entelektüel'in biyografisini vermek değil derdim. Daima Avrupa'ya, Amerika'ya, İsrail'e birilerini savunurken gördüğümüz o güçlü entelektüelin yaralı tarafından pek bahsetmeyiz. Belki de bu yüzden, onun da bir “özel hayatı” olduğundandır ki doğumu ve sürgününe dikkat çekmek istedim. 

Devamı: https://www.dunyabizim.com/portre/kuduslu-surgun-muhalif-edward-said-h969.html

Bu haber toplam 371 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim