• İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C

Kültür sanat dergisi Cins 5 yaşında

Kültür sanat dergisi Cins 5 yaşında
Aylık “Gümüş Üzengi” Cins, "Sana bir türkü çağırayım güzel olmasın gerçek olsun" kapak yazısıyla çıktı.

61'inci sayısı ile 5'inci yılına ulaşan; Ketebe Dergi ve Kitap Yayıncılığı A.Ş Adına İmtiyaz Sahipliğini Mustafa Albayrak’ın üstlendiği dergide, İsmail Kılıçarslan Genel Yayın Yönetmeni, Furkan Çalışkan Yayın Koordinatörü, Yusuf Genç Editör, Sibel Kılıç Yardımcı Editör ve Burhan İstenci Sorumlu Yazı İşleri Müdürü olarak görev yapıyor.

Nitelikli ve zengin içeriğiyle edebiyat dergileri arasında özel bir yer edinen derginin sunuş yazısında “Cins, 5 Yaşında” başlığı altında şu ifadelere yer veriliyor:

“Elinizde tuttuğunuz bu sayıyla birlikte 61. Sayıyı geride bıraktık. 5 yıldır süren coşkulu bir yolculuk bu. 5 yıl süren ve ilk sayısının coşkusuyla sürmeye devam eden bir şarkı bu. Niyetimiz ve amacımız bu. Güzel olanı gerçek pahasına elde etmeye çalışmamanın adı. Gerçeği, güzele kurban etmemenin...”İyi” de doğru olanı, “doğruda” güzel olanı, “güzel” de faydalı olanı aramanın adı.”

Cins, 5 yaşında.

“Bir derginin en büyük ödevi, kendi zamanını duymak ve çağdaşlarını izlemektir. Cins, 5 yıldır süren yolculuğunda bunu yaptı. Yazı aldığımız yahut söyleşi yaptığımız isimlerin listesi bile arayışımızı ve çabamızı gözler önüne serecektir. Bu 5 yıl, birbirinden önemli 500’e yakın isimle geçti.  2 binin üzerinde ayrı kitap adıyla geçti Her biri kendi alanında Türkiye’nin ve dünyanın en önemli kafalarıyla ve onların çağa dokunan cümleleriyle geçti. Çevirilerle geçti, şiirlerle geçti. İyi kitaplar gibi iyi şarkıların ve iyi filmlerin peşinde geçti. Peşinde olduğumuz ve anlamaya çalıştığımız güzelliği çoğaltmaya çalışmakla geçti.”

5 yıllık süre içinde dergide yazan, söyleşi yapılan, daha doğrusu yolu dergiyle kesişen  edebiyat, akademi, sanat ve spor dünyasından tüm isimlerinden oluşan bir “geçmiş listesi”nin de yer aldığı Cins, her sayısında olduğu gibi bu sayısı da oldukça zengin bir içerikle okuyucuyla buluştu.

 61.sayının tanıtım metninden:

5. Yıl Özel Cins Dosyası

2015 Ekim ayında başladığı yayın yolculuğunda 5 yılı geride bırakan Cins, 2020 Ekim ayında 5. yıl özel dosyasıyla sizlerle. Dosyada 5 yıllık yolculuğumuz boyunca bizlere yol arkadaşlığı etmiş edebiyat, akademi; sanat ve spor dünyasından tüm isimlerden oluşan bir “geçmiş listesi”yle beraber; Yusuf Genç, İsmail Kılıçarslan ve Rıdvan Tulum’un  5. yıl özel sohbeti yer alıyor.

Yazı Dizileri Ve Kebikeç Sayfasında Bu Ay

Prof. Dr. Ömer Türker, “İslam Düşüncesi ve Çağdaş Sorunlar” adlı yazı dizisinde bu ay, “Evrim Teorisinin Sorunları-4” adlı yazısıyla evrim teorisinin sorunlarını tartışmaya devam ediyor. Murat Güzel Kebikeç sayfasında bu ay Sünni kelamın ilk sistematik kitabı sayılagelen İmam Maturîdî’nin Kitabu’t-Tevhid’ini incelerken; İbrahim Halil Üçer ise Cins’in 2020 Ekim sayısında “Kelamî Atomculuğun Sağduyusal Gerçeklikle İmtihanı” adlı yazısıyla yer alıyor.

Sevilen Köşeleri Ve Şiir Sayfalarıyla Cins

“3 Soruda” sayfasında bu ay “neden okuyalım?”, “ne okuyalım?” ve “nasıl okuyalım?” sorularına Prof. Dr. Ayhan Çitil cevap verirken,  “18 Soruda Nasılsın?” sayfasında da sorulamızı sanat tarihçisi İsmail Erdoğan yanıtladı. Cins Kafalar’ın bu ayki konusu ise Büyük Selçuklu’nun Vezîr-i Kebîr’i Nizâmülmülk. Cevdet Karal da bu ay “Edebiyat Tarihinin Kukuletalı Beş Rahibi Karar Veriyor” adlı şiiriyle Cins‘te!

“Gelenek Ve İrfan” Dosyası

“Gelenek ve irfan” adlı dosyamızda bu ay geleneğin nasıl icat edildiğini ve bir medeniyetin inşasında nasıl bir görev üstlendiğini irdeledik. Dosya bağlamında toplum teorisi ve din sosyolojisi alanlarındaki çalışmalarıyla bilinen Prof. Dr. Ali Yaşar Sarıbay’la toplumun mantığını ve geleneğin icadını konuştuk. Dosyaya Dursun Ali Tökel metinlerin geleneğin inşasında oynadığı role dair yazısıyla katkı yaparken, dosyada Haşim Şahin geleneğin Türk devlet ve toplum yapısına etkilerini ve Can Acer de gelenek ve determinizm ilişkisini yazdı. Rıdvan Tulum ise Erol Göka ile Whatsapp Konuşmaları’nda geleneğin bir toplumu nasıl inşa ettiğini ve günümüzde geleneğin hayatımızdan geri çekilip çekilmediğini konuştu.

Fatma Barbarosoğlu, Nazife Şişman Ve Joseph Campbell Söyleşileri

Cins’in Ekim 2020 sayısındaki dosya dışı söyleşilerinin ilkinde Sibel Kılıç, yazar Fatma Barbarosoğlu ve Nazife Şişman’la geçtiğimiz aylarda yayımladıkları kitapları Evin e- Hâli

’ni konuştu.  Fatma Barbarosoğlu ve Nazife Şişman karantina dönemindeki toplumsal psikolojimize ve gündemlerimize dair yazışmalardan oluşan kitaplarının ortaya çıkış sürecini ve tartıştığı meseleleri Cins’ e anlattı. Sayımızın çeviri söyleşisinde ise dünyaca ünlü mitolojist Joseph Campbell yer alıyor. Dur durak bilmeyen mitoloji merakı, bu alanda yazdığı kitapları ve yaptığı çalışmalarıyla dünyaca ünlü yazar Campbell ile Bill Moyers’ın, geçmişin ve geleceğin mitlerini ve kahramanların sonsuz yolculuklarını konuştuğu söyleşi, Zeynep Kantarcı’nın çevirisiyle ilk kez Türkçede.

Cins Ekim Yazarları

Ahmet Sarı, Savaş Ş. Barkçin, Kübra Akgün, Süleyman Unutmaz, Ömer Türker, Ercan Yıldırım, İbrahim Halil Üçer, Rıdvan Tulum, Erol Göka, Dursun Ali Tökel, Can Acer, Ayşe Çetin, Haşim Şahin, Murat Güzel, İsmail Erdoğan, Muhammed Yazıcı, Mehmet Baynal ve Mustafa Nezihi Pesen.

Cins ’in 5. Yılını kutluyor,  yayın hayatında başarılar diliyoruz.

İletişim:

Web:http://www.birlikte.com.tr/cins  - Telefon: 0212 467 67 17- E-posta: iletisim@cins.com.tr

 

                                                                                                                     Mahmut Erdemir

Bu haber toplam 489 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim