• İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Linç Kültürü

Linç Kültürü
“…Linçciler yargısız infazda bulunurken dini ve insani hiçbir değeri tanımazlar. Tarihte Taberi’den İbn Rüşd’e, Genç Osman’dan Kaddafi’ye kadar linç kültürünün yüzlerce örneği vardır.

 Dinî, mezhebî, siyasî ve etnik linçten; sosyal medya lincine kadar lincin her türlüsüne karşı durmak insanî, İslamî, ahlakî ve vicdanî bir görevdir…”

Sürü psikolojisiyle hareket edenlerin hak, hukuk, adalet gibi bir derdi ve hakikat arayışları yoktur. Bir olayı soruşturma, araştırma ve doğrunun peşine düşme gibi bir kaygıları yoktur. Olay üzerinde tefekkür, tedebbür ve akletme gibi bir meziyetleri yoktur. Tenkit, itiraz ve olayları analiz etme gibi bir yetenekleri de yoktur… Zira güdülmeye alıştıkları için insanî değer ve kabiliyetleri dumura uğramıştır.

Bu tür insanların karakteristik özelliği çıkarcı, eyyamcı ve tetikçi olmasıdır. Aynı zamanda yardakçı, yalaka ve asalaktır.

Tarihin her döneminde var olan bu insanlıktan nasibini almamış güruhun temayüz ve tevarüs eden özelliği insanlığa acı ve ızdıraptan başka bir şey getirmeyen linç kültürüne teşne olmalarıdır.

Toplumsal cinnet halinin bir yansıması ve yüzkarası olan linçciler, kendilerince suçlu saydıkları birini yargılama ve sorgulama yapmadan sürü psikolojisiyle hareket edip aforoz eder, toplum dışına atarlar. Lince maruz kalan kişi nefsi müdafaa bile yapamadan ya trajik bir şekilde can verir ya da hayattan çekilerek pasifize olur.

Linçciler yargısız infazda bulunurken dini ve insani hiçbir değeri tanımazlar. Tarihte Taberi’den İbn Rüşd’e, Genç Osman’dan Kaddafi’ye kadar linç kültürünün yüzlerce örneği vardır. Dinî, mezhebî, siyasî ve etnik linçten; sosyal medya lincine kadar lincin her türlüsüne karşı durmak insanî, İslamî, ahlakî ve vicdanî bir görevdir.

Her ne kadar linç hareketlerinin spontane bazı örnekleri olsa da adî suçlar dışındaki linçler, genellikle belli merkez ve mahfiller tarafından sevk ve idare edilir. Eşek arılarının et parçasına üşüştükleri gibi hedef gösterilen kişi linçciler tarafından çok kısa sürede etkisiz hale getirilir.

Devamı: https://www.insaniyet.net/linc-kulturu/

Bu haber toplam 527 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim