• İstanbul 16 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Konya 19 °C
  • Sakarya 21 °C
  • Şanlıurfa 25 °C
  • Trabzon 18 °C
  • Gaziantep 25 °C
  • Bolu 19 °C
  • Bursa 21 °C

Makedonya’da Osmanlı’dan miras şehir isimleri

Makedonya’da Osmanlı’dan miras şehir isimleri
500 yılı aşkın süre Osmanlı hâkimiyetinde kalan Makedonya'da tarihi yapıların yanı sıra şehir isimleri de miras kaldı. Bu isimlerin bugün bazıları değişse de bazıları halen Türkçe isimlerini koruyor.

KALKANDELEN ŞİMDİ TETOVO

Tarihte ve günümüzde Türkler'in yoğun olarak yaşadığı Kalkandelen şehrinin ismine ilişkin farklı rivayetler var.   Kentin Osmanlılar tarafından fethi sırasında umulmadık bir direnişle karşılaşılmasından dolayı bu ismi aldığını savunanların yanısıra; fetihten sonra yoğunlaşan yerleşim nedeniyle şehre sonradan gelenlere "kalkan gelen" dendiği ve bunun zamanla Kalkandelen'e dönüştüğünü iddia edenler de var.   En güçlü rivayetse, yöre halkının silah yapımıyla uğraştığı ve ürettikleri silahların etki gücünden yola çıkarak buraya ‘Kalkandelen’ isminin verildiği yönünde. Şehrin isminin bugünkü Makedonca kullanımı ise Tetovo, Arvanutçası ise Tetov.

MANASTIR ŞEHRİNE BİTOLA DENİYOR

Osmanlı'nın önemli vilayetlerinden biri olan, Makedonya'daki ismiyle Bitola yanı Manastır, adını Yunanca "monastiri"den alıyor. Şehrin Türkçe ve Arnavutça isimleri de bu kelimeden gelirken; Makedonca'daki "bitola" isminin kökeninin, manastır veya konut anlamına gelen, eski kilise Slavcasındaki "obitel" kelimesi olduğu belirtiliyor.   Slav miti Veles'in yanısıra, Yunanca "velesa" kelimesine dayanarak bugün de Veles olarak adlandırılan Köprülü kenti ile ilgili kayıtlar, 1395'te Osmanlı idaresine giren şehrin, 1415'ten sonra iskân bakımından gelişmeye başladığına ve bu tarihten sonra şehrin adının Köprülü olarak kullanılmaya başlandığına işaret ediyor.

TİTO'NUN VELESİ

Yugoslavya'nın kurulmasının ardından, aidiyet nişanesi olarak "Titov Veles" yanı "Tito'nun Velesi" olarak adlandırılan şehir, Tito'nun ölümü ve Makedonya'nın bağımsızlığından sonra, yalnızca Veles olarak kullanılmaya başlandı.

Makedonya'daki Müslümanların önemli yerleşim yerlerinden biri olan Gostivar şehrinin ismine ilişkin de farklı rivayetler var.   Bunlar arasında en yaygın olan ise, şehrin ismini, "misafir" anlamına gelen Makedonca "gosti" kelimesinden aldığı yönünde. Gostivar, misafiri bol, misafirperver anlamında kullanılıyor.

DOYURAN GÖLÜN ŞEHRİ, DOYRAN

Makedonya'nın üçüncü büyük gölüne ev sahipliği yapan Doyran, adını da söz konusu gölden alıyor. Halkın en önemli geçim kaynağının balıkçılık olduğu şehre ismini verenin, gölün bereketi, doyurganlığı olduğu rivayet ediliyor. Zira Osmanlılar zamanında Doyuran olarak adlandırılan şehir, bugün de benzer bir isimle anılıyor.

Makedonya'da ismi tarih boyunca hiç değişmeyen şehirlerden biri de Kumanova. Şehrin adı, bölgede 11 ve 12 yüzyılda yerleşen Türk kavmi Kumanlar'dan geliyor.

Yine aynı şekilde, Demirhisar ve Demirkapı şehirleri de, bugün Makedonya'da aynı şekilde telaffuz ediliyor.

www.dunyabulteni.net

Bu haber toplam 2613 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • İkinci Kez Yolu Açık Olsun Yavuz Bülent Bakiler’in02 Ekim 2025 Perşembe 11:06
  • Yavuz Bülent Bakiler, son yolculuğuna uğurlandı30 Eylül 2025 Salı 08:37
  • Güz Sonatı29 Eylül 2025 Pazartesi 13:14
  • Fatma Gülşen Koçak Hz Hatice’yi Anlattı23 Eylül 2025 Salı 11:20
  • Bursa: Şiir Şehir17 Eylül 2025 Çarşamba 12:09
  • Selim Cerrah Cihannüma Genel Başkanı oldu16 Eylül 2025 Salı 13:43
  • Genç Birikim dergisinin Eylül 2025 (279'uncu) sayısı çıktı.15 Eylül 2025 Pazartesi 11:47
  • Kaybettiğimiz Meçhul; Kendimiz11 Eylül 2025 Perşembe 14:21
  • Yaşayan Dil-Yaşatan Dil11 Eylül 2025 Perşembe 12:08
  • Modern Dünya İnsanın Hikayesi: Yokuşa Akan Sular10 Eylül 2025 Çarşamba 13:39
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim