• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Mart 2020 dergilerine genel bir bakış-2

Mart 2020 dergilerine genel bir bakış-2

Temmuz’un kırkı çıktı

Kırk, iyi bir sayı. Derin anlamları var bizim kültürümüzde. Kırka ulaşmak önemli. Bu yüzden üçler, yediler, kırklar deriz. Kırkı çıktı deriz. Kırklara karıştı diyerek bir gizem yükleriz kayboluşları. Kırk yaş önemlidir. Nebevî bir değeri vardır kırkın. Temmuz dergisi de Mart 2020 ile 40. sayısına ulaştı. İlk sayısından beri takip ettiğim, severek yazdığım bir dergi Temmuz. Yolu açık olsun, sesi hep gür çıksın.

Mustafa Yılmaz’ın “Sözün Kırkını Çıkarmak” yazısından;

“Bir yol yürüdük. Kendi halimizi hikâye eyledik, gayrî söylemedik. Söylenecek söz aradık, söylenecek söze aralandık. Bu günlere geldik. Biz söyleyelim de siz dinleyesiniz istemedik. Bu türküyü hep birlikte söyleyelim dedik. Hep birlikte gülelim. Güllerimiz hep bir bahçe olsun istedik. Gül alınsın gül satılsın istedik. Dikenlerin de hatrı kalmasın.”

Bir ‘Maruz Müşahid’: Ahmet Hamdi Tanpınar

Murat Koç; Ahmet Hamdi Tanpınar üzerine bir yazısı ile yer alıyor Temmuz’da. Koç’un bu tahlil, portre yazılarını çok önemli buluyorum. Hem uzun soluklu hem de derinlikli yazılar bunlar.

“Ahmet Hamdi ile ilgili açılacak herhangi bir bahis onun romancılığı ile sınırlı tutulamayacak kadar geniş bir alana vurgu yapmak zorundadır. Zira Tanpınar kültürel birikimi ve düşünce zenginliği açısından çağdaşı aydınlardan bazı önemli noktalarda farklılaşmaktadır. Bununla beraber bir romancı olarak Tanpınar’ın teknik-anlatım-biçim gibi konularda Türk romanına sağladığı açılımın da hakkı teslim edilmelidir. Romanı sadece bir tez aktarım aracı olarak görmemiş, türün kendi disiplini içinde barındırması gereken özelliklerine sadık kalmış ve onu ilerletmiştir.”

Devamı: https://www.dunyabizim.com/mart-2020-dergilerine-genel-bir-bakis-2-makale,1657.html

Bu haber toplam 391 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim