• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Musikimizin zirvelerinden biri: Münir Nurettin Selçuk

Musikimizin zirvelerinden biri: Münir Nurettin Selçuk
Bugün içinde debelenip durduğumuz, boğulduğumuz yozluktan, kültürsüzlükten, zevksizlikten baktığımızda Münir Nurettin Selçuk aşılamayacak bir zirve olarak durur. Muaz Ergü yazdı..

Münir Nurettin Selçuk, “Dönülmez Akşamın Ufkundayız”, “Aziz İstanbul”, “Kalamış”, “Beni Kör Kuyularda Merdivensiz Bıraktın”, “Söyle Sevgili”, “Endülüs’te Raks”, “Gül Yüzünde”, “Aheste Çek Kürekleri Mehtap Uyanmasın”, “Sen Şarkı Söylediğin Zaman”, “Âşıka Bağdat Sorulmaz”, “Kanatları Gümüş Yavru Bir Kuş” gibi ölümsüz ve eşsiz şarkıların unutulmaz yorumcusu. Hem yorumcu hem besteci… Eski ama eskimeyen, yüksek bir duyarlılık süzgecinden süzülmüş kültürümüzün musiki damarının son cevherlerinden.

Doğum tarihi üzerinde tam bir mutabakat sağlanmamış olsa da 1900 yılında İstanbul Sarıyer’de doğduğu söylenir. Bu tarih 1901, 1902 olarak da ifade edilir. Çok küçük yaşlarda “Darü’l Feyzi Musiki Cemiyeti”ne öğrenci olarak katılır. Yetenekli ve musikiye meraklı biri olarak kısa sürede kendini gösterir. Cemiyetin konserlerine çıkar. Bu arada Galatasaray Lisesi’ne devam eder. Burada şu ayrıntıya değinmeden geçmemek gerekir: Galatasaray Lisesi modernleşme hareketinde eğitim kurumundan ziyade daha farklı misyonlara sahiptir. Bu misyonlar okulu öne çıkarır. Burada eğitim görenler siyasi yönetimde etkin rol oynarlar. Münir Nurettin, “Daru’l Elhan” adlı musiki grubuna da devam ederek musiki gelişimini sürdürür. Bu dönemde musiki ile uğraşanlar genelde hafızdırlar da aynı zamanda. Çeşitli büyük camilerde imamlık da yaparlar. Bunlar daha sonra resmi cumhuriyet ideolojisinin ibadetlerde Türkçeleşme ve Türkçe Kur’an projelerinde de yer alırlar. Bunu da ek bir bilgi olarak söylemiş olalım.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/muzik/musikimizin-zirvelerinden-biri-munir-nurettin-selcuk-h17098.html

Bu haber toplam 441 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim