• İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C

Mustafa Uçurum: Şubat 2020 dergilerine genel bir bakış-1

Mustafa Uçurum: Şubat 2020 dergilerine genel bir bakış-1
Kültür ve edebiyat mahfilleri

Nihayet, Şubat 2020 ile 62. sayısına girdi. Derginin her sayfasında bir estetik ve işçilik göze çarpıyor. Özellikle dosya konuları derginin en gözde bölümü. Ben dergide ilk olarak dosya bölümünü okuyorum. 62. sayının dosya konusu “Dünü ve Bugünüyle Kültür ve Edebiyat Mahfilleri”

Ahmet Murat’ın giriş yazısından: “Kapağa taşıdığımız ‘mahfil’ ile kültür ve edebiyatın merkezde olduğu düzenli buluşmaları kastediyoruz. Bazen bir evde, bazen bir pastanede ya da kıraathanede gerçekleşen bu buluşmaların özelliği, takvimli olsa da olmasa da sürekli olmasıdır. Bir grup kültür ve edebiyat insanı, birkaç farklı kuşağın katıldığı bu buluşmalarda, bilgi tecrübe ve haber alışverişini sağlamıştır. Yeni yazılan bir şiir önce burada okunmuş, sahafta tesadüf edilen yeni bir kitap önce burada meraklılara takdim edilmiş, yeni yapılan bir bestenin ilk dinleyicileri buradaki katılımcılar olmuştur.”

Dosyada yer alan yazılardan altını çizdiğim satırları paylaşacağım.

Şehir tarihi denince akla ilk gelen isimlerden Dursun Gürlek ile Merve Akbaş bir söyleşi gerçekleştirmiş. Elbette konu İstanbul’un kültür ve edebiyat mahfilleri. Gürlek’in en hakim olduğu konulardan başında geliyor İstanbul.

“Cemil Meriç Bey’in benim üzerimde hakikaten büyük bir etkisi oldu. Ben Cemil Meriç’i İstanbul’a gelmeden önce yazılarıyla tanıdım. Tokat İmam Hatip Okulu’ndayken Ankara’da çıkan Hisar Mecmuası’nı her ay alıp okurdum. Cemil Meriç’in yazılarıyla da bu dergide tanıştım... 1978 yılında beş kişilik bir üniversiteli grubuyla Göztepe Tütüncü Mehmet Efendi Sokak’taki evinde kendisini ziyaret ettik. Arkadaşlarım da tarihe ve edebiyata meraklıydı. Hoca’yı tanıyınca ezberimde olan o makalesinden biraz okudum. Hoca’nın hoşuna gitti, hanımına seslenerek, “Fevziye bak, şakirtlerim yetişmiş” dedi. Ayrılacağımız zaman kulağıma eğilip, “Evladım, boş zamanlarında buraya gelebilir misin? Burada kitap okuyup bir bakıma bana sekreterlik yaparsın.” diyerek beni çok memnun eden bir teklifte bulundu. Cemil Meriç’e uzun zaman devam ettim.”

Devamı: https://www.dunyabizim.com/subat-2020-dergilerine-genel-bir-bakis-1-makale,1450.html

Bu haber toplam 331 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim