• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

"Nar rengi defter"

Ahmet Doğan İLBEY

“Nar Rengi Defter” Maraşlı merhum şair Alaeddin Küçükkürtül’ün hâtıra defterlerinden derlenmiş şiir ve mektupların yer aldığı eski Maraş tadında bir kitap.

 Oğlu Bünyamin K. (Bünyamin Küçükkürtül) ve torunu Mehmet Raşit Küçükkürtül tarafından derlenip yayına hazırlanmış ve Kahramanmaraş Büyükşehir Şehir Belediyesi Kültür Yayını olarak Haziran 2022’de basılmış. Basılmasında editör olarak Ömer Yalçınova’nın emeği var.

Kitapta “Turkuaz Defter (1940-1949”, “Mavi Defter(1950-1959)”, “Kırmızı Defter (1960-1969)”, “Sarı Defter (1970-1979)”, “Kahverengi Defter (1980-1990)” başlıklarıyla dört bölüme ayrılmış şiirler mevcuttur. Şiirlerden sonra “Gam Geçmez Özümdem” ve “Günlüklerinden ve Mektuplarından Pasajlar” başlıklı iki bölüm daha yer almaktadır. Kitabın son bölümünde şairin 1930’ların sonunda başlayan akraba ve arkadaşlarının yer aldığı siyah beyaz ve hazan yaprağı rengine dönüşmüş fotoğrafları yer almaktadır.

Alaeddin Küçükkürtül 1929 yılında Maraş doğdu. 1991’de Maraş Ulucâmii’nde namaz esnasında vefat etti. Maraş’ın Acemli Câmiî’nin bulunduğu sokakta berberlik yapan babası Ali (1894-1943) Maraş’ın ve Antep’in Fransızlara karşı savunmasında çete olarak çarpışmış bir gâzi. İlkokul mezunu olan Alaeddin Küçükkürtül daktilografi eğitimi almış birisidir. Bu yeteneğinden dolayı 1940’lı yıllarda memuriyet imkânı verilse de emir altına girmek meşrebine uygun olmadığı için kabul etmez. Kayıtlı ilk şiirini 17 yaşında yazdığı biliniyor. Maraş’ta ve birçok şehirde dokuma tezgâhlarında çalışmış. Hayatının sonuna kadar şiirle iştigal etmiş ve bâzı şiirlerini türkü usulüyle besteleyip söyleyen şairin, şiirlerini kaydettiği defterleri mirasçıları tarafından saklanmış. Gelenekli şifahî kültür içinde yetişen şairin şiirlerinden başka terekesinde tarihli mektuplar da bulunmaktadır. Hâtıralarına düşkün, şiirlerini ve mektuplarını tarih atarak defterlere kaydeden titiz bir insan. Oğlu Bünyamin K. (Bünyamin Küçükkürtül)  bu kitaba yazdığı “kısa hikâye” de babasının bu hususiyetini şöyle anlatıyor:

“Babamın şiirlerinden elimizde olanların sayısı 300 civarındadır. Son kayıp defterde ne kadar şiir vardı, neler vardı hatırlamıyorum. Bu 300 şiirden uzun okumalar sonucunda 100 civarında şiir seçtim. Şiirleri azaltmamın birkaç sebebi vardı.  Birbirine yakın tarihlerde yazılmış şiirlerin duygu ve konu benzerlikleri olması ve seçme gereksinimlerinden birisidir. (…) Şiirlerde yerel söyleyişlere genel olarak müdahale etmedim. Ancak ölçünlü dile yaklaşmanın şiirin akışı ve anlamı için zaruret olduğu yerlerde imlâ düzeltmelerine gittim. Babam bu şiirlerin birçoğunu türkü formatında söylerdi. Bazıları kendi sesinden kaydedilmişti (…) Şiirlerin derlenip toparlanması, muhafaza edilmesi ve bilgisayar ortamına aktarılması noktasında gösterdiği fedakârlıklardan dolayı yeğenim Mehmet Raşit’e teşekkür ederim. Kendisi dedesinin şiirlerine dair güzel bir yazı da yazdı. (…) Bu kitapta yer alan şiirler öyle sanıyorum ki halk edebiyatımızda ve okuyucu nezdinde dikkate değer bir yer bulacaktır.”

Devamı: https://www.yenisoz.com.tr/yazarlar/nar-rengi-defter-440/

Bu yazı toplam 94 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim