• İstanbul 17 °C
  • Ankara 12 °C

Oğuzhan Bilgin: Ankara'nın sorunları

Oğuzhan Bilgin: Ankara'nın sorunları

Ankara'nın başkent yapılmasıyla değişen kaderine, göçlerle yaşadığı nüfus patlamasına ve bütün bu toplumsal dönüşümün neticesinde ortaya çıkan toplumsal sorunlara pazartesi günü bu köşede değinmeye başlamıştım.

Bozkırın ortasındaki ortalama bir Anadolu şehrinden Türkiye gibi her manada büyük bir ülkenin başkenti olmuş önemli bir ticari ve endüstriyel merkeze dönüşmüş bir şehirden bahsediyoruz. Kamu kurumlarının toplandığı bir şehir olarak "memur şehri" olarak bilinen Ankara bir o kadar da üretimde, hizmetlerde istihdam edilen önemli bir nüfusa sahip. Aynı zamanda da Türkiye'nin en önemli üniversitelerinden birçoğuna ev sahipliği yapan bir öğrenci şehrinden de bahsediyoruz.

İşte 6 milyonluk nüfusuyla ve Türkiye'nin başkenti sıfatıyla Ankara şu an hak ettiği seviyede mi bulunuyor? Bu soruyu birkaç boyutuyla düşünüp cevap aramak gerekiyor. Bu soru üzerine düşünürken de yöntem itibarıyla Ankara'nın en büyük talihsizliğinin İstanbul'la kıyaslanmak olduğunu söylemiştim. Bu kıyaslamayı yapmaktan vazgeçmek gerekiyor zira bu büyük bir haksızlık. Bırakın Ankara'yı dünyanın herhangi bir şehri Türk medeniyetinin payitahtı olan İstanbul'la kıyaslanamaz.

O hâlde sorun alanlarını Ankara'nın kendi bağlamında ele almak gerekiyor:

Ankara'nın belki de gündelik hayatta en somut şekilde karşılaşılabilecek sorunlarının başında ulaşım ve trafik geliyor. Ankara hâlâ metro ağı bakımından hak ettiği seviyenin çok altında bir şehir. Dahası kişi başına en çok arabanın düştüğü bir şehir olarak ciddi bir trafik sorunu giderek her gün daha fazla hissediliyor. Bunun da baştan aşağı şehircilik vizyonu ile ele alınabilecek bir sistematik politikayla düşünülmesi gerekiyor.

Devamı: https://www.aksam.com.tr/yazarlar/oguzhan-bilgin/ankaranin-sorunlari/haber-1442072

Bu haber toplam 304 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim