• İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

Osmanlı’da gazete kültürü ve gelişim süreci

Osmanlı’da gazete kültürü ve gelişim süreci
Gazete, yerel ve evrensel gündemi takip etmemizi sağlayan; siyaset, sağlık, ekonomi, spor, kültürsanat ve daha pek çok alana dair gelişmelerden bizi haberdar eden bir kitle iletişim aracı olarak günlük hayatımızda önemli bir yere sahiptir.
Peki, günlük yaşantımız ile iç içe olan bu süreli yayınlar, yayınlanmaya başladıkları 1800’lü yılların başından günümüze kadar nasıl bir gelişim serüveni yaşamıştır?

Günümüzde medya, oluşturduğu etkiler göz önüne alınarak “Dördüncü güç” olarak nitelendirilmektedir. Osmanlı’da gazetecilik serüveninin başlaması medyanın halk üzerindeki etkisinin fark edilmesiyle olmuştur. Gazetecilik, içinde bulunulan toplumun yapısına ve kültürel kodlarına göre şekillenen bir oluşum olarak düşünülebilir. Toplumu bilgilendirmede bir araç olarak kullanılan gazeteler, her toplumun kendi kültürel kodlarına göre şekillenir. Osmanlı’da gazetecilik faaliyetlerinin başlamasında pek çok unsur etkilidir. Örneğin, Osmanlı’nın dağılma döneminde ortaya çıkan Yunan isyanının uluslararası medyada yer alması sürecinde yayınlanan haberlerin Osmanlı aleyhinde olması, gazete oluşumunu sağlayan en önemli etkenlerden biridir. Bu dönemde İzmir’de yayımlanan bir gazetenin Osmanlı’yı savunan ve saldırıları geri püskürtmede etkili olan yazılarına olumlu tepkiler gelmesiyle Osmanlı Devleti sınırları içerisinde bir gazete çıkarılmasına karar verilmiştir. Böylece Osmanlı’da resmi kayıtlara geçen ve dili Türkçe olan ilk gazete, “Takvîm-i Vekâyi” yayımlanmıştır. Çıkış nedeni dolayısıyla da Takvîm-i Vekâyi, zamanla devletin sözcüsü konumuna gelmiştir.

İlk resmi gazete denilince aklımıza gelen Takvîm-i Vekâyi, yayınlanan ilk Türkçe gazete değildir. İlk Türkçe gazete, yayın hayatına 1828’de Kahire’de başlayan “Vakayı Mısrîye”dir. Bugünkü Türkiye sınırları içinde çıkmış ilk Türkçe gazete Takvîm-i Vekâyi olduğundan Vakayı Mısrîye gazetesi çok fazla bilinmemektedir.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/mercek-alti/osmanlida-gazete-kulturu-ve-gelisim-sureci-h45940.html

Bu haber toplam 623 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim