• İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Osmanlı’nın kültürel birikimini Cumhuriyet’e taşıyan âlim: İbnülemin Mahmut Kemal İnal

Osmanlı’nın kültürel birikimini Cumhuriyet’e taşıyan âlim: İbnülemin Mahmut Kemal İnal
İbnülemin Mahmut Kemal adını duyunca, yazdığı kıymetli biyografileri sebebiyle, son devir Osmanlı devlet adamları, şairleri, mûsikişinasları ve hattatları aklımıza gelir.

Onun kitapları olmasa Osmanlı’nın son devrinde yaşamış pek çok isim unutulabilirdi belki de. Merhumun kültür ve sanat tarihimize katkıları bununla da bitmiyor. Yazar, tarihçi, edebiyatçı, müzeci ve mutasavvıf olan İbnülemin Mahmut Kemal İnal, Osmanlı Devleti’ne 33 yıl boyunca çeşitli görevlerde hizmet etmiş. II. Abdülhamid devrinde Yıldız Sarayı Arşivi’nde görev yapmış ve Cumhuriyet devrinde ise arşivin tasnif edilerek Başbakanlığa devredilmesine başkanlık etmiştir. 27 Nisan 1914 yılında Süleymaniye Camii külliyesinde “Evkaf-ı İslâmiye Müzesi” adıyla kurulan Türk ve İslâm Eserleri Müzesi’nin de kurucusudur.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/osmanlinin-kulturel-birikimini-cumhuriyete-tasiyan-lim-ibnulemin-mahmut-kemal-inal-resimleri,11755.html

 

Bu haber toplam 350 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim