• İstanbul 25 °C
  • Ankara 28 °C

Şair Padişah Sultan 1. Ahmed Han

Şair Padişah Sultan 1. Ahmed Han
M. Emin Gerger ve Dr. Ramazan Topdemir’den önemli bir Eser!..

Araştırmacı, Tarihçi, Yazar Mehmet Emin Gerger’in, Dr. Ramazan Topdemir ile birlikte yazdıkları; “Şair Padişah Sultan 1. Ahmed Han” adlı Kitap, Gerger Yayınları tarafından yayınlandı. Gerger’in 95. Kitabı olan eser, iki ana bölüm ve toplam 153 sayfadan oluşuyor.

Kitabının Önsöz’ünde Kitap hakkında şu bilgiler yer alıyor: “Sultan 1. Ahmed Han, on dördüncü Padişah olarak Osmanlı tahtı­na çıktı. Eski geleneği bozarak kardeşi şehzade Mustafa'yı kat­letmedi. Küçük yaşta saltanat sorumluluğunu teslim aldığında devlet doğuda İran ile batıda da Avusturya ile harp halinde idi. İran ile yapılan Revan muhasarası başarılı olamamış Osmanlı Devleti, Gen­ce ve Şirvan'ı İran'a bırakmak zorunda kalmıştı. Macaristan'ı al­maya yönelik Avusturya seferinde ise iki tarafın anlaşması ile Kasım 1606'da "Zitvatorok" barışının imzalanmasıyla savaş du­rumuna kısa bir ara verilmişti. Saltanatı sırasında içeride Devleti en çok meşgul eden önemli bir mesele de Celali isyanları idi. Veziri Kuyucu Murad Paşa ile Canbolatoğlu ve diğer isyancıların devlete kar­şı hareketlerini önlemeye çalıştı. Genç yaşında olmasına rağ­men cesur kararlar alabilen ve uygulayan bir yapıya sahip­ti. Çok hesaplı hareketi, askere yeterince bahşiş dağıtılmama­sı, asker arasında da tedirginliğe sebep olmuştu. Saltanatı sı­rasında Harem’in, Kadın Sultanların Devlet işlerine karışmala­rını engellemiş, bir bakıma da Saltanat çekişmelerinden dev­leti korumuştur. Sadrazamı Kuyucu Murad Paşa ile ülke için­de içki içilmesini yasaklamış, aykırı hareket edenleri de şid­detle cezalandırmıştı.

Sultan 1. Ahmed Han, Osmanlı Mimarisi'nin en büyük eserlerinden olan, adını verdiği Cami yapılırken işçi gibi çalışmış, eteğinde top­rak taşımıştır. Çok zeki olan Padişah iyi bir eğitim almış, genç yaşta olgunlaşmıştı. Açık tenli, orta boylu ve güleç bir yüzü vardı. Aynı zamanda iyi bir Şâir olan Sultan 1. Ahmed Han, “Bahtî” Mahlası ile Şiirler yazmıştır. Türkçe olarak yazdığı Şiirlerinden oluşan Divan’ı vardır.”

İki ana bölümden oluşan kitabın Birinci Bölümü: “Sultan 1. Ahmed Han’ın Hayatı ve Dönemiİkinci Bölümü:Fotoğraf ve Belgelerle Sultan 1. Ahmed Han” adlarını taşımaktadır.

Araştırmacı, Tarihçi, Yazar M. Emin Gerger’in ve Dr. Ramazan Topdemir’in Osmanlıca kaynaklar ışığında birlikte yazdıkları bu önemli kitap; “Şair Padişah Sultan 1. Ahmed Han” ve döneminin iş ve dış olaylarını, siyasi ve sosyal açıdan daha yakından, daha geniş ve doğru olarak öğrenmek isteyen herkesin mutlaka okuması gerekli önemli bir başucu kitabı durumunda..  

İletişim: megerger@hotmail.com/Gerger Yayınları-Tel: 0532 5226164

Bu haber toplam 918 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim