• İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Sarı Abdullah Efendi’nin şerhi üzerine ciddi bir çalışma: Mesnevî'nin Parlak Cevherleri

Sarı Abdullah Efendi’nin şerhi üzerine ciddi bir çalışma: Mesnevî'nin Parlak Cevherleri
Aslınur Akdeniz Brehmer’in H Yayınlarından çıkan “Mesnevî’nin Parlak Cevherleri” kitabı, Sarı Abdullah Efendi’nin şerhinden hareketle postmodern insanı içsel bir yolculuğa davet ediyor.
Ne dersiniz günümüz insanı onca gürültüye rağmen Mevlana’nın hakikate çağıran sesini duyar mı? Hilal Toker yazdı.

Aslınur Akdeniz Brehmer, H Yayınları’ndan çıkan ilk akademik yayını ile Sarı Abdullah Efendi’nin Cevâhir-i Bevâhir-i Mesnevî’sinin ilk on sekiz beytinin şerhini, transkripsiyonu ve günümüz Türkçesine çevirdiği sadeleştirilmiş metnini eserin orijinal ismine sadık kalarak Mesnevî’nin Parlak Cevherleri adıyla okurlara sunuyor. Dolayısıyla Brehmer, 13. yüzyılda  Hz.  Mevlana tarafından ortaya koyulmuş bir eserin 17. yüzyılda yazılmış şerhine 21. yüzyılda  tekrar can vererek 800 yıllık bir hikâyenin cevherlerini gün yüzüne çıkartarak ilgililerine takdim ediyor.

Bıçakçı Ömer Dede ile başlayan; İsmail Mâşukî, İdrîs-i Muhtefî, Sütçü Beşir Ağa gibi isimlerle silsilesi devam eden Bayrâmî-Melâmî (Hamzavî) geleneğe ve Celvetî yoluna mensup Sarı Abdullah Efendi 17. yüzyılda yaşamıştır. Sarı Abdullah Efendi’nin yazdığı Cevâhir-i Bevâhir-i MesnevîMesnevî-i Mânevî’nin ilk cildinin şerhi niteliğinde olan beş ciltlik bir eserdir. Bu şerh, Mesnevî’nin ilk cildine yapılan en geniş şerh olması bakımından kıymetlidir.

Mesnevî’nin Parlak Cevherleri üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm Sarı Abdullah Efendi’nin hayatını ve eserlerini, ikinci bölüm Cevâhir-i Bevâhir-i Mesnevî’nin transkripsiyonunu ve üçüncü bölüm ise bu eserin çeviri-metnini kapsamaktadır. Bu eser, tasavvuf dünyasından farklı meseleleri ayrıntılı olarak ele almaktadır. Bu meselelerden bazıları Mesnevî’nin ortaya çıkışı; neyin temsil ettikleri; Mesnevî’nin nasıl okunması ve anlaşılması gerektiğine dair izahatlar; Allah’ın icat ve yok edişi ile birlikte yaratım sürecinin adım adım açıklaması; kâinatın nasıl meydana geldiği; esma ve sıfat seyri ve fiiller; insan meselesi ve insanın farklı mizaçlar ve felekler üzerinden meydana gelişi; elif ve be harfinin anlamı; özün ve nefsin akibeti, yatay, dikey ve farklı yönlere olan seyirleriyle asıllarına geri dönüşleri; eşyanın hareketi ve yönlerinin açıklaması, ortaya çıkışları ve yok oluşları; hakikat yolunun mürşitlerinin halleri; insanın hamurunu oluşturan iki unsur olarak beden ve ruhun açıklaması ve bunların çeşitleri; akıl, kalp, nefs ve ruh arasındaki ilişki; tevacüd ile vecd arasındaki fark ve bu konuda tavsiyeler; havatır açıklaması, ney sembolü üzerinden rehbere vacib olan şeyler ve sorumlulukları; müridin vazifeleridir.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/kitap/sari-abdullah-efendinin-serhi-uzerine-ciddi-bir-calisma-mesnevnin-parlak-cevherleri-h40266.html

Bu haber toplam 1037 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim