• İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C

Selçuk Karakılıç’tan yeni kitap: Jübile-Edebiyatın Renkli Dünyasına Uzun Bir Seyahat

Selçuk Karakılıç’tan yeni kitap:  Jübile-Edebiyatın Renkli Dünyasına Uzun Bir Seyahat
Jübile için sözlüklerde “yuvarlak yıldönümlerinde yapılan kutlama” karşılığı veriliyor. Selçuk Karakılıç, edebiyatımızda jübileyi inceliyor yeni kitabında.

Büyük edebiyat adamlarının ya yaşları dolayısıyla ya da sanat hayatlarının ulaştığı yuvarlık yıl vesilesiyle anılması maksadıyla yapılan gösterişli toplantılar böyle anılıyor. Böyle anılmayanları da bu sınıfa sokuluyor.

Karakılıç, kitabın ön sözünde edebiyatımızda ilk jübilenin büyük romancımız Halit Ziya Uşaklıgil için düzenlendiğini tesbit etmiş. 1937’de Halit Ziya’nın 55 sanat yılı için kendisi de bir edebiyat tarihçisi olan Agâh Sırrı Levend, İstanbul Halkevi adına tertiplemiş. Halit Ziya o sırada 71 yaşında. Bu başlangıcın arkası gelmiş, o yıllarda peş peşe böyle faaliyetler icra edilmiş.

Daha sonraki yıllarda bu şekilde sağlığında anılanlar bir hayli yekûn tutuyor: Fuad Köprülü, İbniülemin Mahmud Kemal İnal, Yahya Kemal, Necip Fazıl, Abdülhak Hamid Tarhan, Mustafa Şekip Tunç, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Hüseyin Cahid Yalçın, Mehmed Emin Yurdakul, Orhan Kemal, Aşık Veysel ilk hatıra gelenler. Tabii sadece edebiyatçılar değil, bazı müzik adamları, sanat alanından bazı isimlerin de jübilesi yapılmış.

Sağlığında böyle faaliyetlerle anılan ünlü yazarlardan bir kısmı uzun konuşmalar yaparkan, bazıları da konuşamamışlar.

Büyük şahsiyetlerin kadrini sağlığında bilmek, gerçekten önemli. Selçuk Karakılıç, bunu en güzel şekilde ifade eden Koca Ragıp Paşa’nın bir beytini kitabın başına koymuş:

Kesb-i hüner, âlemde değildir hüner ancak

Ehli hünerin kadrini bilmek de hünerdir!

Kitapta, Türkiye Yazarlar Birliği’nin kuruluşunun 15. Yılı faaliyetleri arasında önemli bir yeri olan Tarık Buğra’nın jübilesi de geniş bir yer tutuyor. Türkiye Yazarlar Birliği 1993 yılında Tarık Buğra’nın 75. Yaşı dolayısıyla Tarık Buğra ile 75 Yıl başlıklı bir program düzenlemişti. Ankara’da Milli Kütüphane salonunda yapılan toplantıda D. Mehmet Doğan, Beşir Ayvazoğlu, Ramazan Kaplan, Bozkurt Kuruç, Yücel Çakmaklı, Ali Birinci, Bahaeddin Yediyıldız, Kemal Kahraman hikâyeci, romancı, gazeteci, oyun ve senaryo yazarı Tarık Buğra’yı çeşitli yönlerden ele alan bildiriler sunmuşlar, konuşmalar yapmışlar. Tabii o günün kahramanı Tarık Buğra’ya da söz verilmiş.

Fakat büyük yazarımız kürsüye çıkınca heyecanlanmış ve konuşamamış!

Zengin biyografik malzeme ihtiva eden Selçuk Karakılıç’ın kitabı, edebiyat tarihimizle ilgilenenlerin bilhassa zevkle okuyacağı bir eser. Tabii kitabın resimleri itibarıyla da zengin olduğunu hatırlatmakta fayda var.

 

Jübile-Edebiyatın Renkli Dünyasına Uzun Bir Seyahat, Kapı yayınları arasında çıktı.

Bu haber toplam 655 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim