• İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C

Topçu’nun davası İslam ahlakını yaygınlaştırmak

Topçu’nun davası İslam ahlakını yaygınlaştırmak
“Nurettin Topçu’nun bütün davası ve mücadelesi İslam ahlakına dayanan bir toplum düzeni kurmaktır. Çünkü ona göre âlemde ahlaktan daha güzel ve daha gerçek bir şey yoktur”
diyen Prof. Dr. Hüseyin Karaman, “Onun düşünce dünyasında ahlak, fertten topluma, devletten millete ve tarihe, ekonomik nizamdan sanata ve dine kadar uzanan fikir ve düşüncelerin üstünde, onların bir tacı gibidir” değerlendirmesini yapıyor.

Türk fikir ve düşünce dünyasının önemli isimlerinden olan Nurettin Topçu üzerine yaptığı akademik çalışmalardan yola çıkarak kitaplaştıran Nurettin Topçu’nun Düşünce Dünyası ve Nurettin Topçu adlı kitapların yazarı Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman ile Topçu’nun entelektüel kimliğini konuştuk.

Sayın Hocam sizin Nurettin Topçu ile ilgili kitaplarınız ve makaleleriniz var. Nurettin Topçu denince aklınıza ne geliyor, biraz Nurettin Topçu’dan ve kişiliğinden bahseder misiniz?

20. Yüzyılın önemli düşünürlerinden biri olan Nurettin Topçu, 7 Kasım 1909 tarihinde İstanbul’da doğmuş ve 10 Temmuz 1975 tarihinde de vefat etmiştir. Lise tahsilinden sonra daha iyi eğitim almak için MEB’nın burslusu olarak Fransa’ya gitmiş ve Üniversite tahsili ile Doktorayı Fransa’da yapmıştır. 1934 yılında Türkiye’ye dönen Topçu, 1935 yılında İstanbul Galatasaray Lisesi’nde başladığı öğretmenlikten 1974 yılında yaş haddinden emekli olmuştur. İzmir, Denizli ve İstanbul’da birçok okulda öğretmenlik yapmıştır. Bergson’dan hareketle hazırlamış olduğu Sezginin Değeri isimli çalışmayla İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde doçent unvanı almış olmasına rağmen kendisine kadro verilmemiştir.

05945e0d-d180-4802-b4b4-c85a6fda3603.jpg

Devamı: https://www.yenisafak.com/hayat/topcunun-davasi-islam-ahlakini-yayginlastirmak-3818714

Bu haber toplam 193 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim