• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

“Türkçenin Cenaze Töreni” kitabı çıktı

“Türkçenin Cenaze Töreni” kitabı çıktı
Günümüzün önemli dil bilimcisi, yazar ve sözlükçü D. Mehmet Doğan’ın yeni kitabı  “Türkçenin Cenaze Töreni 1. Türk Dil Kurultayı” kitabı Yazar Yayınları arasından çıktı.

Günümüzün önemli dil bilimcisi, yazar ve sözlükçü D. Mehmet Doğan’ın yeni kitabı  “Türkçenin Cenaze Töreni 1. Türk Dil Kurultayı” kitabı Yazar Yayınları arasından çıktı. Türkçeyi esir alan uyduruk kelimelere 50 yıldır savaş açan Doğan, bu eserinde Dünyanın en kadim dillerinden biri olan Türkçeyi özünden uzaklaştırma operasyonunun içerisinde yer alan kişileri, kurumları, süreçte yaşananları ve işin sorumlularını ifşa ediyor.

D. Mehmet Doğan, uzun zamandır üzerinde çalıştığı, yayınladığında da büyük ilgi gören eserin sunuşunda şu ifadelere yer veriyor, “Birkaç cümle ile diyebiliriz ki, dil devrimi plansız, esassız, olumlu anlamda neticesiz bir harekettir. Bu devrimin sahadaki yürütücüleri, konunun gerçek sahipleri değildir; bunu bir tarafa bıraksak bile ilim adamı haysiyeti ile bağdaşmaz hokkabazlıklar, şarlatanlıklar yapmışlardır. Türkçe onların elinde oyuncak olmuş, istedikleri gibi kesip biçmişlerdir. Bu yürütücü ekibin dilimizle bu kadar vahşice oynayabilmelerini, bu dile borçlu olmamalarına, hissen bağlılık hissetmemelerine yormak bana hüzün veriyor, fakat hakikat budur. Kitap okunduğunda dikkatli ve hakikatli okuyucuların bu kanaatimi paylaşacaklarını umuyorum."

“Osmanlıcanın Türkçesi”, “Türkçenin Cenaze Töreni 1. Türk Dil Kurultayı”  “Türkçe Bitti: Dilimiz Turksel” ana başlıklarla ayrılmış üç bölümden oluşan eser; şimdiye kadar bu konuda yazılmış “en cesur” ve “en kapsamlı” bilgileri ihtiva ettiği kadar dilimizin başına gelen sıkıntıları dramatik şekilde anlatmasıyla da dikkat çekiyor.

Doğan, açılışı “bayram” olarak ilan edilen 1. Türk Dil Kurultayı’nda yapılanları şöyle özetliyor: “ 1932’de ilk defa yapılan Türk Dil Kurultayı, Osmanlı düşmanlığı, Türk ve Türkçe hamaseti yanında, Türkçenin batı dilleri ile aynı kökten olma iddiasına dayanan tezlerin okunması, konuşmaların yapılması şeklinde 10 gün sürmüştür. Görülecektir ki bu kurultayda ilim konuşmamıştır, hakikat gözetilmemiştir, hak teslim edilmemiştir, gerçek anlamda bir dil ıslahı programı ortaya konulmamıştır.”

“Dil bir milletin ortak anlaşma zeminidir. Yüzlerce, binlerce yıllık edebiyat, düşünce ve tarih birikimi dil sayesinde vardır.” sözünün sahibi D. Mehmet Doğan’ın dil ile ilgili kaleme aldığı diğer kitapları ise; “Dil Kültür Yabancılaşma”, “Bir Lügat Bulamadım”, “Yüzyılın Soykırımı”, “Devlet Sözlük Yazar mı?”, “Kelimelerin Seyir Defteri”, “Söz Okyanusunda Yolculuk”

Türkçenin Cenaze Töreni 1. Türk Dil Kurultayı; Türkçenin tarihi gelişimi, kullanıldığı coğrafyalar, Türk dili ve kültürünün bugünkü sorunlarına ilişkin araştırma yapanlara ve akademisyenlere başucu kitabı özelliği taşıyor.

Halil Metin

Kaynak: https://www.anadolugazete.com.tr/egitim/turkcenin-cenaze-toreni-kitabi-cikti-92139h.htm

Bu haber toplam 928 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim