• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

“Ülkü Önal Armağanı” kitabı çıktı

“Ülkü Önal Armağanı” kitabı çıktı
Artvin ve Ahıska halk kültürüyle ilgili önemli araştırmaları ve eserleri bulunan halkbilimi araştırmacısı, edebiyatçı, yazar Ülkü Önal’ın hayatı ve çalışmalarının anlatıldığı “Ülkü Önal Armağanı” kitabı Payda Yayıncılık’tan çıktı.

Prof. Dr. Cengiz Gökşen’in editörlüğünü üstlendiği kitap “Ülkü Önal’ın Hayatı ve Eserleri”nin yer aldığı giriş bölümüyle başlıyor ve dört bölümden oluşuyor.

Birinci bölümün başlığı “Sevenlerin Dilinden Ülkü Önal”, ikinci bölüm de “Ülkü Önal’a Armağan Edilen Makaleler” yer alırken üçüncü bölümün başlığı “Kendi Dilinden Ülkü Önal”.

Dördüncü ve son bölüm de ise “Kitap Tanıtım Yazılarından Örnekler” bölümünde Önal’ın eserlerinin tanıtımının yapıldığı yazılar yer alıyor.

Eserde Şanlıurfa eski Milletvekili İbrahim Halil Çelik’in de Ülkü Önal ile ilgili değerlendirmesi var.

Önal’la ilk kez Türkiye Yazarlar Birliği’nde karşılaştığını anlatan Çelik yazısında şu ifadelere yer vermiş:

“Başındaki eşarbı, elindeki kocaman kitap dolu bez torbasıyla Ülkü Hanım’ı daha da irileştirmişti gözümde. Pazartesi yazarlar Birliği’nin Mesnevi Okumalarına Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu’nun dersini dinlemeye gelmişti Ülkü Hanım. Mehmet Doğan’ın makam odasına birlikte girdik. Doğan bey ayakta karşıladı bizi. Ülkü Hanım’a iltifatlarda bulundu. Beni tanıttı Ülkü Hanım’a. Zaten iyi tanıyormuş gıyabımda beni. İbrahim Ulvi Yavuz bey ile kadim dostum Ferhat Koç da geldiler Doğan beyin odasına. Çaylarımızı yudumlarken yeni çıkan kitaplardan bahis açılmıştı o gün...”

“Daha sonra Ülkü hanımla olan dostluğumuz kavileşti. O köklerini arayan ulu bir çınar gibi Kafkaslardan sürülen Ahıska Türkleriyle aynı ırktan olup Artvin ili, Ardanuç İlçesi, Aydın köyünde dünyaya gelmişti. Balkanlardan gelen Evlad-ı Fatihandan Ferhat Koç ile suları asla bir derecede akmazdı. Ülkü hanım sözünü önceden şak diye söyleyen, sert mizaçlı, ırkının tüm karakteristik özelliklerini sinesinde barındıran bir Ahıskalı idi.”

Ülkü Önal’ın ailesi ve doğumu, eğitimi, çalışma hayatı, gerçekleştirdiği araştırmalar, yazdığı kitaplar, dergi ve gazete yazılarının yer aldığı esere yurt içinden olduğu kadar yurt dışından da katkılar olmuş. Albümünden karelerin de olduğu kitapta 47 katılımcıya ait 46 mensur, 6 mazum toplam 52 metin bulunuyor.

Ülkü Önal Armağanı/ Editör: Prof. Dr. Cengiz Gökşen / Yayınevi: Payda Yayıncılık/ Yayın Tarihi: Nisan 2022/ Sayfa Sayısı: 256 / ISBN: 978-605-73845-4-6

                                                                                                         Mahmut Erdemir

Bu haber toplam 821 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim