• İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 22 °C
  • Konya 22 °C
  • Sakarya 20 °C
  • Şanlıurfa 26 °C
  • Trabzon 18 °C
  • Gaziantep 25 °C
  • Bolu 19 °C
  • Bursa 19 °C

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Haseki Hürrem Sultan Hamamı'nda yaptırdığı restorasyon Mimar Sinan'ın titizliğini ortaya çıkardı

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Haseki Hürrem Sultan Hamamı'nda yaptırdığı restorasyon Mimar Sinan'ın titizliğini ortaya çıkardı
Hamam inşa edilirken, rutubetten ve isten etkilenmemesi için önlemler alan Mimar Sinan’ın, Hamamı depreme karşı da kuvvetlendirdiği belirlendi. Vakıflar Genel Müdürü Dr.


Yıllarca asli işlevinden uzak kalan hamamda, bakımsızlıktan ve yapılan yanlış uygulamalardan kaynaklanan çok ciddi hasarlar bulunduğunu belirten Ertem, ‘’Raspa atıldığında ortaya çıkan çatlaklar, hamamın büyük tehlike altında  olduğunu gösteriyordu. Eski haliyle kalsaydı eser yok olabilirdi, bu nedenle ilk olarak güçlendirme çalışması yapıldı. Hamam olası bir depreme karşı güçlendirildi’’ diye konuştu.
Restorasyonların 1766 ve 1894 yıllarında yaşanan depremlerden hasar gören hamamda Osmanlı Devleti tarafından deprem güçlendirmesi yapıldığının görüldüğünü dile getiren Ertem, Osmanlı’nın hamamı güçlendirmek için 6 bin 874 çivi çaktığının belirlendiğini söyledi.
HAMAMIN KONSEPTİ ERGUVAN RENGİ
Çalışmalar başlatılmadan önce, hamamın yağmur suyu aldığını, bunun da tarihi eseri içten içe çürüttüğü ifade eden Ertem, ‘’Çalışmalarla, Mimar Sinan tarafından yapılan drenaj kanalları bulundu. Bu kanalların, yanlış uygulamalar  sonucunda toprakla dolduğu ve Hamamın orijinal yapısına ciddi hasar verdiği tespit edildi. Kanallar yerin 2 metre aşağısında, yaklaşık 80 cm genişliğinde ve 1 buçuk metre uzunluğundaydı. Bu kanallar restorasyonla birlikte temizlendi. Hamamın atık sularının geçtiği bu kanallar aynı zamanda yağmur suyunu da depoluyordu. Böylece, hamamın rutubet altında kalması önlendi’’ diye konuştu.
Hamamın faaliyette olduğu dönemde gece saatlerinde de kullanıldığını belirten Ertem, bu nedenle Mimar Sinan’ın hamamda yakılan çıraların duvarlara ve kubbeye zarar vermemesi için bir sistem geliştirdiğinin görüldüğünü aktaran Ertem, ‘’Restorasyonda Mimar Sinan’ın tasarımıyla çıranın üstüne konularak yakıldığı çırağman kullanıldığı, böylece hamamın ise karşı korunaklı hale geldiği anlaşıldı. Çalışmalarla çırağmanın orijinal fotoğrafına ulaşıldı ve aynısı yapılarak yerine konuldu’’ dedi.
Restorasyon çalışmaları dışında, hamama mimarisine ve adını alan Sultana yakışır bir konsept verildiğini dile getiren Ertem, Hürrem Sultan’ın sembolü olarak bilinen Erguvan çiçeğinden esinlenilerek, erguvan rengi peştemaller,  erguvan rengi havlular tasarlandığını, konsepte uygun sabunlar üretildiğini dile getiren Ertem, eserin onarımının tamamlandığını, çevre düzenleme çalışmaları ile donanıma yönelik çalışmaların ise devam ettiğini söyledi.
Ertem, Hürrem Sultan Hamamı’nı, Temmuz ayı başlarında halkın hizmetine sunmayı planladıklarını  sözlerine ekledi.

Haber: Yeni Asya ( 17 Mayıs 2011 )

Bu haber toplam 1181 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • İkinci Kez Yolu Açık Olsun Yavuz Bülent Bakiler’in02 Ekim 2025 Perşembe 11:06
  • Yavuz Bülent Bakiler, son yolculuğuna uğurlandı30 Eylül 2025 Salı 08:37
  • Güz Sonatı29 Eylül 2025 Pazartesi 13:14
  • Fatma Gülşen Koçak Hz Hatice’yi Anlattı23 Eylül 2025 Salı 11:20
  • Bursa: Şiir Şehir17 Eylül 2025 Çarşamba 12:09
  • Selim Cerrah Cihannüma Genel Başkanı oldu16 Eylül 2025 Salı 13:43
  • Genç Birikim dergisinin Eylül 2025 (279'uncu) sayısı çıktı.15 Eylül 2025 Pazartesi 11:47
  • Kaybettiğimiz Meçhul; Kendimiz11 Eylül 2025 Perşembe 14:21
  • Yaşayan Dil-Yaşatan Dil11 Eylül 2025 Perşembe 12:08
  • Modern Dünya İnsanın Hikayesi: Yokuşa Akan Sular10 Eylül 2025 Çarşamba 13:39
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim