• İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

Yazarı bilinen ilk Osmanlı tarihi

Yazarı bilinen ilk Osmanlı tarihi
Tevârîh-i Ȃli Osmân ya da Osmanoğullarının Tarihi, Ȃşık Paşazade’nin yazarı belli olan ilk Osmanlı tarihi eseri olması dolayısıyla çok değerli bir kitap.

Eser, Gökkubbe Yayınları tarafından yayımlanmış, Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç ve Prof. Dr. Kemal Yavuz tarafından da hazırlanmış. Kitap iki bölümden oluşmaktadır. Birincisinde günümüz Türkçesiyle, ikinci bölüm ise çeviri yazı ile okunabilmektedir.

Eserin farklı nüshaları son derece meşakkatli bir inceleme ve çalışmayla birleştirilerek tek bir kitap haline getirilmiştir. Ȃşık Paşazade, 14. yüzyılın sonlarından 15. yüzyılın sonlarına kadar yaşamıştır. Bu da onun Türk tarihi için çok önemli birçok olaya şahitlik ettiğini gösteriyor. Hiç şüphesiz bu olaylar içinde İstanbul’un fethi en dikkat çekici olanıdır. Selçuklulardan sonra Anadolu’da kurulan beyliklerin düşmanlarıyla ve birbirleriyle olan münasebetleri, Osmanlıların durumu, şehzadeler arasındaki mücadeleler, alınan ganimetler, Türk İslâm ülküsüne olan inanç ve bir aşiretin yavaş yavaş nasıl dünyaya hükmeden bir imparatorluğa dönüştüğü Ȃşık Paşazade’nin kaleminden sunulmaktadır. Kitabın müellifi aile olarak Osmanlı sultanlarına yakınlığı ile bilinir. Bu ailenin mensupları Ȃşık Paşa’dan itibaren Türk tarihini ve kültür hayatını gözlemlemişlerdir. Ȃşık Paşazade bunların son temsilcisidir. Bu özellik iyi ve kötü yönleriyle tartışılabilir bir özellik. Sultana yakın olmak onun eylemlerini, hislerini gözlemleme imkânı da verir. Osmanlı’da ve daha öncesinde, bunu tüm devletler için de söyleyebiliriz kutsallık arz eden bir görevde bulunan insanlara yakın olmak, onlara yaklaşmak kolay değildir. Halifelik Yavuz Sultan Selim ile Osmanoğullarına kazandırılsa da daha öncesinde sultanların bir İslâm idealiyle hareket ettikleri çok belli oluyor. Esasında  Ȃşık Paşazade’nin sürekli kullandığı “kâfir” sözcüğü dönemin dilini de ifade ediyor. Bir de işin diğer boyutu var elbette… Sultanlara bu kadar yakın olmak bazı hataları ya da anlatılması gereken bazı şeyleri anlatmamaya da neden olabilir. Yapılmış kimi hatalar ya da yanılgılar bu yakınlığa dayanarak dışarıda tutulmuş olabilir.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/yazari-bilinen-ilk-osmanli-tarihi-makale,1823.html

Bu haber toplam 453 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim