• İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

35 Yazarın Dünyasındaki Mustafa Kutlu

Fahri TUNA

A.Ali Ural (Şair):  Edebiyatımızda ironinin zirvelerinden biridir Mustafa Kutlu. Bu anlatım tarzıyla hikâyelerinin akışını bir anda durdurur, tersine çevirir ve okuruna döndürür spot ışıklarını.

Adem Turan (Şair, portre yazarı):  Benim için o Yeşilçam’daki Altan Günbay’dır, yani Baba’dır. Türkiye’nin iki hikâyecisinden birisidir. Diğeri Rasim Özdenören.

Ahmet İşler (Şair, roman yazarı): Mustafa Kutlu memleketimizde uzun bir dönem kulak verilmeyen, sesi duyulmayan bize ait yaşamları ve bu yaşam hikâyelerini öykülerine taşımayı başarmıştır

Ahmet Karacan (Hikâye yazarı) Türk öykücülüğünün remz isimlerindendir. Çok özgün bir kalemdir. Her şeyi olduğu gibi anlatır.

Ali Ayçil (Şair): Mustafa Kutlu, dilimizin tadını ve kültürümüzü geleceğe taşıyarak yeni bin yılın başındaki Yunus Emre’miz oldu. Geleceğin Türkiye’si Kutlu’nun eserlerinde geçmişini bulacak.

Aykut Ertuğrul (Hikâye yazarı): Anadolu İnsanının, iyinin ve güzelin kazanabileceğini ısrarla savunmuş ve bunun tamı tamamına hakkını veren hikâyeler yazmıştır. Gözünün nuru Dergâh dergisi sayesinde yıllardır pek çok yazar, şair, akademisyenin yetişmesine sebep olmuştur.  

Ayşe Sevim Günay (Şair): Mustafa Hoca’nın kalemi fırından yayılan sıcak ekmeğin kokusu gibi her gün karşılaştığımız insanların hikâyelerinin kokusunu bize duyuruyor, onları görünür kılıyor. Okullarda eserleri gençlere ders olarak okutulsa keşke.

Bahtiyar Aslan (Şair, hikâye yazarı): Mustafa Kutlu bir resimdir; incecik, şırıl şırıl akan bir derenin yanı sıra kıvranan yayların üstünde dumanı tüten eski bir tren. Bir Anadolu kasabası; yokluktan çok kanaati terennüm eden evleri ve insanlarıyla.

Cahit Koytak (Şair): Mustafa Kardeşim Anadolu’da yaşanan hayatın özünü hikâyeye, Türk edebiyatına taşıyan enden birkaç hikâyeciden birisidir. Ayrıca profesyonel bir edebiyatçı olarak dergi ve kitap yayınına nitelik ve asalet kazandıran edebiyatçıdır.  

D. Mehmet Doğan (Yazar, TYB şeref başkanı): Hikâye devam ediyor. Çünkü Mustafa kutlu hikâye yazıyor.

Fahri Tuna (Portre yazarı): Türk hikâyesinin beyaz lekesidir o, aydınlık, toplumcu, isyankâr. Gönlü, kalbi, dili daima sekiz yaşındaki ‘çocuk Mustafa’nın duru temiz sahih dilidir. Her yazdığında ‘kendine kaçan adam’dır o. Kendisine yani ‘biz’e.

Güray Süngü (Roman, hikâye yazarı): Mustafa Kutlu, içinde kaybolduğumuz lunaparkın, yani hayatın, yani hayat dediğimiz upuzun hikayenin, sakin anlatıcısı. Kutlu sakinliği ve sadeliğiyle bize lunaparkın çıkışını gösterir.

Hüseyin Su (Hikâye yazarı): Mustafa Kutlu “Hayatın füsun ve şiiri”ni gözlerimizin önüne seriyor.

İbrahim Eryiğit (Şair): Çıkan her kitabını üç gün içinde okuyorum. Anadolu’nun tadını kokusunu acısını sevincini canlı olarak yaşattığı için ona minnettarım.

Mahmut Bıyıklı (Yazar):  Kutlu üstadımızın hepimizin üzerinde hakkı vardır. Bir üniversiteden öğrenciler söyleşiye davet etmişlerdi, ‘afişe titrinize ne yazalım?’ diye sormuşlardı, ‘Mustafa Kutlu Okuru’ yazarsanız memnun olurum demiştim.

Mazlum Dirican (Hikâye yazarı): Sessiz ‘Uzun Bir Hikâye’ geçmiş ve geleceğe açılan pencerelerde cümlelerden örülmüş mavi kanatlı kuş, bir tavır, bir duruş, beyhude ömürlerimize dokunan güzide derviş.

Mehmet Atilla Maraş (Şair): Canımdır. İkimiz de Erzurum’da okuduk. İkimiz Adımlar dergisini çıkarttık. Sene 1971-72. Mustafa Kutlu o dergide A. Hacıyakupoğlu adıyla yazılar yazardı. Ressamdı. Saz çalardı. Sonradan hikâyeci oldu. Çok güzel bir insandır. Can adamdır.

Mehmet Aycı (Şair, portre yazarı): Türk hikâyesinin en güzel adamı. Kahramanları içimizdeki iyiliğin ayaklanmış hâli. Türkiye bir mahalle onda. 

Mehmet Şeker (Şair, köşe yazarı): Senede bir, böyle yaparız. Eskiler bilir. Bu açıklama yeniler için. Mustafabi her sene bu vakitler bir kitap çıkarır, biz de büyük bir keyifle okuruz. Kitap hakkında yorumda bulunmak, haddimizi aşmak olur. Kırk yıllık ustalık karşısında dudak bükenlere karışmaktan Allah bizi korusun. . 

Mehtap Altan (Şair, hikâye yazarı): Kendi olmaya çalışan insanı ‘uzun hikâyesi’ne ‘içimizdeki yoksulluk’la hazırlar. Ve günümüz hikâyesinin ‘sır’lı ağabeyidir o.

Mukadder Gemici (Hikâye yazarı): Şu başımızdan geçenleri; klasik şark üslubu içinde, bir solukta, hevesle okunan hikâyelerle yazan/anlatan büyük üstad.

Mustafa Çiftçi (Hikâye yazarı): Mustafa Kutlu, zalım bir tarzda akarak dil, tarih, tabiat ne varsa önüne katıp sürükleyen "modernleşmenin" karşısında şırıl şırıl akan,  duru,  temiz bir itirazın hikâyesini yazmıştır.

Mustafa Everdi (Hikâye, roman yazarı): Türkiye’nin en başta gelen ütopya yazarıdır. Üstelik azimle her yıl bir kitap yazarak bu ütopyasını büyütür. Yaşanılacak cennet ütopyası.

Mustafa Özçelik (Şair): Yerli duruş ve duyuş, sağlam ve kullanım biçimi çok estetik ve doğal Türkçesi ile edebiyatımızın yüz akıdır Kutlu.

Mustafa Uçurum (Şair, hikâye yazarı): Hikâyemizin çiçek sesli ağabeyi. Anadolu’yu, türküleri en içli sesiyle onun hikâyelerinden okuyoruz. Dergâh Mektebi’nin yaşayan başöğretmeni.

Muzaffer Doğan (Yazar): Mustafa Kutlu benim için Anadolu’nun masal anlatıcıdır.

Necip Tosun (Hikâye yazarı): Merhametin, adaletin, güzelliğin, hizmetin sesi. İyiler Ölmez’i yeniden kalplere nakşeden hikâyeci.

Nesrin İşçi (Portre yazarı): Mustafa Kutlu, yaşadığı coğrafyanın değerlerini, zamana ve geleceğe kalemi ile nakşeden usta bir kalem. Kendine mahsus üslubu ile insana, zamanı anlamaya ve insan ruhunun donatılmasına yatırım yapmış müstesna bir yazarımız.

Nurullah Genç (Şair): Kelâm toprağını kazıyan adam / Hikâyelerinde uzayan adam / Ya tahammül deyip sabrı kuşanan / Seferi umutla bezeyen adam’dır Mustafa Ağbi’m.

Özcan Ünlü (Şair): Mustafa Kutlu; yerli, vicdanlı, merhametli ve tam bir Anadolu.

Sadık Yalsızuçanlar (Hikâye, roman yazarı): Mustafa Kutlu, Türk öykücülüğünde yoksulluğun içimizde olduğunu söyleyen öncü yazarlardandır. Türkiye’nin yakın zihin tarihinin ve toplumsal kültür belleğinin en nadide eseridir. Paltosundan onlarca öykücünün çıktığı bir ustadır.

Sedat Sayın (Hikâye yazarı): Doğallığına leke sürülmemiş samimi yaşamın yumuşak sesli ipeği. İçtenliğine Sait Faik ve Sabahattin Ali’nin zarafetini ekleyip hayatı mistik dokunuşlarla ve sosyal perspektiflerle yeniden taçlandıran gönlümün dervişi.  

Selçuk Küpçük (Şair, müzisyen): İslamcıların görmek istemediği, Türk milliyetçilerinin derinliğine nüfuz edemediği, Nurettin Topçu’nun Anadolu ‘hareketi’nin/dergâhının abartısız ve sadık bekçisi.

Selvigül K. Şahin (Hikâye, roman yazarı): Anadolu insanının, hikâyesini ezelden ebede, gümrah pınarlar gibi arı duru ve onaran bir dille anlatan bu toprakların has bir yazardır Mustafa Kutlu.

Şakir Kurtulmuş (Şair): Mustafa Kutlu usta bir yazar, bir edebiyatçı. Öykümüzün ağabeylerinden. Röportaj, söyleşi yapmaz, televizyonlara çıkmaz, imzalı kitap resim vermez. Bilgisayar, cep telefonu gibi modern iletişim araçlarını kullanmadığını ifade ederek, bu araçların giderek bizden bir şeyleri kopardığını söyler.

Şeref Akbaba (Şair): Batı normlarından uzak, kendisi olan ve bizi kendi köklerimizle buluşturan hikâyelerdir Mustafa Kutlu hikâyeleri. İsmail Usta ile Yakın Tarih Üzerine Konuşmalar güzeldi. Köşe yazıları da bir nesli besleyici olmuştur. 

Şeyda Asyalı (Hikâye, roman yazarı): Karakterlerinde monoloğu ‘kutsi’ fısıltılarla bezemiş ‘Kul Mustafa’ o. İnsan zafiyetini mütevazı okuruyla güvercin kalbi hassasiyeti içinde buluşturan mümbit gönüllü kalem dervişi.    

Bu yazı toplam 983 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim