• İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

Aksaray’da “Mehmed Akif ve İstiklal Marşı” Panelle anıldı.

Aksaray’da “Mehmed Akif ve İstiklal Marşı” Panelle anıldı.
Aksaray Belediyesi, Aksaray Üniversitesi ve Türkiye Yazarlar Birliğinin işbirliği ile organize edilen “İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy” konulu panel büyük ilgi gördü.

panelAksaray Belediyesi, Aksaray Üniversitesi ve Türkiye Yazarlar Birliğinin işbirliği ile  organize edilen “İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy” konulu panel büyük ilgi gördü.

Aksaray Belediyesi, Aksaray Üniversitesi ve Türkiye Yazarlar Birliği’nin işbirliği ile  organize edilen “İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy “konul panel  gündüz Aksaray Üniversitesinde, gece ise halka açık yapıldı. Panel büyük ilgi gördü.

Aksaray Kültür Merkezinde düzenlenen programa, Aksaray Valisi Orhan Alimoğlu, Alay Komutanı Albay Erdal Eren, Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta, Cumhuriyet Başsavcısı Taner Aksakal, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Acar, Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı Mehmet Doğan, Yazar Ahmet Fidan, Doç.Dr. Caner Arabacı, Prof.Dr. Turan Karataş çok sayıda davetli katıldı.

MEHMET AKİF  RUHANİYETİ  İLE ARAMIZDADIR

Oturum Başkanı Ahmet Fidan, yaptığı  açış konuşmasında “Türkiye Yazarlar Birliği otuz  dört yıldan beri  beri Mehmet Akif’i topluma ve Türkiye’ye mal olması için gayret göstermektedir. Yetmiş altı yıl önce  fiziken aramızdan ayrılan  Mehmet Akif, bıraktığı eserlerle hala aramızda  yaşıyor. Altmış üç yıl  yaşadı.  Eserleriyle aramızda yaşayan Akif yüz otuz dokuz yaşında. Ölümünün üzerinden asırlar geçse o yaşayacak.Yeni nesillere yol gösterecektir.Mehmet Akif’i anmak için toplandığımız bu salonda Mehmet Akif fiziken aramızda bulunmuyor ama  ruhaniyetinin bizden haberdar olduğuna inanıyorum. Milli Mutabakat metni olan İstiklal Marşımızı milletimize armağan edelim Akif’imizin ruhaniyeti için hem de o metni 91 yıl evvel kanuni olarak kabul eden bize bırakan ve emeği geçen milletvekillerine birer Fatiha armağan edelim” dedi.


mehmet_akifffMİLLİ MÜCADELENİN KAZANILMASINDA MEHMET AKİF’İN ROLÜ BÜYÜKTÜR

Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı Mehmet Doğan, “Bizim topluma en fazla mal olmuş şairimiz Mehmet Akif’tir. 1921 yılı Büyük Millet Meclisinde fikri zikri ne olursa olsun. Bütün milletvekilleri İslam şairinin yazdığı çok kuvvetli dini atıfları olan bu şiiri milli marş olarak tasnif ediyorlar.Burada aynı zamanda bizim batıcıların Avrupacıların adeta Kabe addettikleri batıya,  batı medeniyetine karşı fikirlerde var.Ama o zaman ki şartlarda her kes biliyor ki milli mücadelenin fikir zemini ifade ediyor.İstiklal marşı yazıldığında milli mücadelenin hiçbir başarısı yoktu.Yarın belli değildi.Düşman harekatı sürüyordu.İçerde de çatışma vardı.Bu şartlar altında Mehmet Akif en zor zamanda ümit ve iman telkiniyle bu şiiri yazdı.Mili mücadele kazanılmışsa bunda Mehmet Akif’in büyük rolü vardır.”

AKILLI MİLLETLER BÜYÜK ŞAİRLERİNİ ASLA UNUTMAZLAR UNUTTURMAZLAR

Selçuk Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç.Dr. Caner Arabacı , “ Şairler kültür ve değer taşıyıcısıdır.Milletin değerini kültürünü nesilden nesile aktaran insandır.Onun için akıllı milletler büyük şairleriniz yazarlarını unutmazlar.Asla unutturmazlar.

Şimdi Aksaray’ın ileri gelenlerini ve Aksaraylıları tebrik ediyorum.Birileri milli şairi unutturmak isterken siz anıyorsunuz.Tabi burada Aksaray açısından şöyle bir yükümlülükte var.Aksaray çok eski bir şehir.Hatta Anadolu vatan haline getirilirken insan unsurunun özellikle katışıksız, karışıksız özgün Müslüman tipinin yetiştiği yerdir.Aksaray adının konduğu döneme gittiğinizde hasta bir adam görürsünüz ama bedeni hastadır.Yüreği hasta değildir.İkinci Kılıçaslan’ın Aksaray’ı medreseleriyle, çarşısıyla kendi sarayını da yaparak kuran insan.hani Ona verdiği adları da düşündüğünüzde Aksaray’ın Konya’dan çok daha Kültür Merkezi olduğunu göreceksiniz.Burası Darül Zaferdedir.Darül cihaddır.Yani Aksaray’dan ordu gider Zafer dönüşü Aksaray’da biter niye? Çünkü safdır. Sizin o tarihi misyonunuz bir yönü ile yeniden canlanıyor gibi”.

AKİF’İN VE SAFAHAD’IN TÜRK EDEBİYATINDA MÜSTESNA BİR YERİ VARDIR

Prof.Dr. Turan Karataş “ Mehmet Akifi’in ve Safahat’ın Türk edebiyatında müstesna bir yeri var.Akif’in ilk şiiri 31 yaşındayken yayınlanmış 1911 yılında 37 yaşındayken de şiir kitabını çıkarmıştır.Bu edebiyat tarihimizde yüksek bir yaş ortalamasıdır.Yani şairler genellikle 20 ila 30 yaş arasında  kitaplarını çıkarılar.Peki niye bu gecikme ? Akif uzun süre yazdıklarını yayınlamadı Çünkü 1904 ile 1907 yıllarda Akif yazdıklarına baktığında bunların çoğunu o günün şartları içinde halkın huzuruna çıkamayacağını görüyor kendince. Ve bu saatten sonra yazdıklarımla milletimin hizmetinde olmalıyım diyor. Akif’in yedi kitabı çıkmıştır.1911’den 1933’e kadar Bunlardan ilkinin  adı  Safahat’dır Sonra bu yedi kitap ilk kitabın adı ile tek kitapta toplanmıştır.Ve Safahat adı ile basılmıştır.

İDARECİLERİN MEHMET AKİF’İN ŞİİRLERİNİ İYİ OKUMASI VE DÜŞÜNMESİ LAZIM

Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta “ Bir araya gelmemizin sebebi hepimizin Rahmet ve saygıyla andığımız vatan şairi , büyük üstat Mehmet Akif ve İstiklal Marşıdır.Mehmet Akif dediğimiz zaman benim yüreğim kıpır kıpır oluyor.Ömrü bu dava için, vatan için, bayrak için,geçmiş.Güzel eserler bırakmış.Vefatından bugüne kadar çok uzun yıllar geçmiş olmasına rağmen Mehmet Akif hala Mehmet Akif.Eserleriyle ruhaniyeti ile hala aramızda.İdareciler Mehmet Akif’in şiirini iyi okumalı.Bunu okuyup okuyup düşünmesi lazım.Hepimiz için ibretlik vesikası.O zaman idarecilerin nasıl bu şehri bu ülkeyi idare etmeleri gerektiğini ve bu işin nasıl vebali olduğunu, geceleri gözlerine uyku girip girmediğinin hesabını nasıl vereceğini iyi düşünmeleri lazım.Akif bu.Bu şiir bile Akif’i anlatmaya yeter.

KURTULUŞ SAVAŞINDA İNSANLARIN DİRENİŞ AZMİNİ SAĞLAMLAŞTIRMIŞ BİR ŞAHSİYETTİR

Rektör Prof. Dr.  Mustafa Acar “Mehmet Akif Ersoy. Allah rahmet eylesin.Necip Fazıl Kısakürek ve Yahya  Kemal Beyatlı ile beraber  20. yüzyılda yaşamış hem Türkiye’nin hem Türkçenin hem de şiir dünyasının en büyük simalarındandır.

Mehmet Akif Kurtuluş Savaşının örgütlenmesinde, kurtuluş için mücadele veren insanların mücadele azmi ile bilenir hale gelmesinde dolayısıyla bütün yoksulluklara ve imkânsızlıklara rağmen o zor şartlar altında insanların direniş azmini sağlamlaştıran çok mümtaz şahsiyetlerden biridir.”

Yapılan konuşmaların ardından Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı Mehmet Doğan’a , Yazar Ahmet Fidan’a , Doç.Dr. Caner Arabacı’ya veProf.Dr. Turan Karataş’a Vali Orhan Alimoğlu, Alay Komutanı Albay Erdal Eren, Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta, Cumhuriyet Başsavcısı Taner Aksakal  ve Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Acar tarafından teşekkür plaketi verildi.

Aksaray’da  düzenlenen “Mehmed Akif ve İstiklal Marşı” paneline D. Mehmed Doğan, Ahmet Fidan ile birlikte TYB Genel Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz ve Yönetim  Kurulu  Üyesi Erbay Küçet’te katıldılar.

aksaray1aksaray2aksaray3

Bu haber toplam 1381 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim