• İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Atilla Sandıklı: Rusya Suriye’den çekilecek mi?

Atilla Sandıklı: Rusya Suriye’den çekilecek mi?
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye’deki Rus güçlerinin büyük bölümünün çekilmesi için emir verdi. Kararın ardından Rus jetlerinin bir kısmı Hımeymim Üssü’nden ayrıldı.

 Rus pilotlar ülkelerinde törenlerle karşılandı ve görüntüler uluslararası ajanslar tarafından yayınlandı.

Dünya Rusya’nın Suriye’den çekilme kararından memnun. Ancak şüpheler yok değil. Bu açıklamayı siyasi bir oyun olarak niteleyenler de var. Suriye yönetimi bir tepki vermiyor. Rusya gerçekten Suriye’den tamamen çekilecek mi? Suriye’ye neden geldi? Neden çekiliyor?

TAMAMEN ÇEKİLMEYECEK

Putin, Savunma Bakanlığı’nın ve ordunun kendisine verilen görevleri genel olarak yerine getirdiğini söyledi. Ancak Tartus’taki deniz üssü ile Hımeymim’deki askeri hava üssünün muhafaza edileceğini belirtti. Üslerde kalan Rus uçakları Esad güçlerine destek vermeye devam edecek. Lazkiye’deki S-400 füze ve radar sistemi kalacak ve Suriye savunmasına katkı sağlayacak. Rus gemileri de Suriye deniz sahasında faaliyetlerini sürdürecek.

Açıklamalardan anlaşılacağı üzere Rusya, Suriye’den tamamen çekilmeyecek. Kalan askeri unsurlar Esad yönetimine destek verecek. Bölgede hala önemli bir oyuncu olarak gelişmeleri etkileyebilecek. Diğer oyuncular bölge politikalarında Rusya’yı dikkate almak zorunda.

SURİYE’YE NEDEN GELDİ

Rusya Esad yönetimin düşmek üzere olduğu ve muhaliflerin Tartus’taki deniz üssü ile Hımeymim’deki askeri hava üssünü tehdit etmeye başladığı bir zamanda Suriye’ye kuvvet gönderdi. Çünkü Esad yönetiminin düşmesi veya deniz ve hava üssünün muhaliflerin eline geçmesi durumunda, Rusya’nın Suriye’deki ve Doğu Akdeniz’deki varlığı son bulacaktı.

Rusya, Suriye’deki varlığını ve Doğu Akdeniz’de etkinliğini sürdürebilmek için Esad yönetimine destek verdi. Suriye’deki dengeler Esad lehine değişti. Üsleri tehdit eden muhalif unsurlar etkisiz duruma getirildi ve üslerin güvenliğini sağladı. ABD ve Batılı güçlerin Ortadoğu’yu kendi istedikleri gibi şekillendirmesine müsaade etmedi. Oyunda “Ben de varım benim çıkarlarımı da dikkate alın” dedi.

Devamı için: http://www.gazeteyeniyuzyil.com/makale/rusya-suriyeden-cekilecek-mi-1712

Bu haber toplam 1111 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim