• İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

D. Mehmet Doğan'dan: Kültür Bakanlığı ve Mehmet Âkif yılı

D. Mehmet Doğan'dan: Kültür Bakanlığı ve Mehmet Âkif yılı
2011 “Mehmet Âkif yılı”nın asıl taraflarından biri de Kültür ve Turizm Bakanlığı idi. Bakan Ertuğrul Günay, İstiklâl Marşı’nın kabulünün 90.

Sayın Bakan 12 Mart’ta yapılan programa da katılmıştı, her şeye müdahil olmak istedi, bunu doğru bulmuyoruz. Bilhassa konuşma kürsüsüne bayrak astırdı, orada bir rezalet çıkmaması için bunu görmezden geldik. Bayrak Kanunu’na göre, Türk bayrağı masalara, kürsülere asla örtülemez.
Bir şey daha hatırlattık: Bu toplantının resmî bir mahiyeti yoktur. Türkiye Yazarlar Birliği, 32 yıldır yaptığı gibi, büyük şairimizin düşünce muhtevasına uygun şekilde, onun “Kur’an şairi” sıfatını dikkate alarak toplantılara Kur’an-ı Kerim okuyarak başlar ve bitirir. Maksat, kendi ifadesiyle “rahmetle anılmak” isteyen şairimizi onun arzusu ve rızası doğrultusunda anmaktır.
Rahmetle anılmak, ebediyet budur amma
Sessiz yaşadım, kim beni nerden bilecektir...
Ondan sonra ne olduysa oldu, üç beş gün önce Kültür Bakanlığı’ndan bir davetiye geldi. Toplantı Kültür Bakanlığı tarafından düzenleniyordu! Türkiye Yazarlar Birliği de katılımcılar arasında gösteriliyordu.
Bizimle ilk temas kuran ilgiliyi aradık ve bizim böyle bir iştirakten haberdar olmadığımızı, en azından nezaketen sorulması gerektiğini belirttik. Konuya ilgililerin dikkatinin çekilmesini ilettik. Bir haber çıkmadı.
Bu tavrı, 33 yıllık bir gönüllülük geleneğinin Kültür Bakanlığı tarafından hiçe sayılması olarak değerlendiriyoruz. Bu ancak tek parti döneminden kalma kötü bir alışkanlık olabilir.
Bir gönüllü kuruluş Mehmed Âkif’le ilgili 30 yılı aşan bir faaliyeti aksatmadan sürdürüyor. Bunun en çok Kültür Bakanlığı’nı memnun etmesi gerekirken hangi düşünce ile olursa olsun engellenmesi kabul edilemez.
Diğer taraftan da Kültür Bakanlığı’nı tebrik ediyoruz (!) Türkiye Yazarlar Birliği’nden 32 sene sonra Taceddin Dergâhı’nda Mehmet Âkif’i anmayı akıl edebildiler. Peki bu Bakanlık için sürdürülebilir bir faaliyet midir? Bu faaliyetin 2., 3., 4.’sü olacak mıdır?
Bunu bekleyip göreceğiz!
Kültür Bakanlığı’nın bu davetiyesine rağmen, Mehmet Âkif anmaları ile ilgili gerçek adresi bilen devlet erkânı mesajlarını Türkiye Yazarlar Birliği’ne göndermişler, katılıp katılmayacaklarını da yine kuruluşumuza duyurmuşlardır. Bunlardan sadece iki tanesini zikretmekle yetiniyoruz: Cumhurbaşkanımız sayın Abdullah Gül ve TBMM Başkanımız sayın Cemil Çiçek...

28.12.2011 Yeni Akit

Bu haber toplam 1019 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim